Μηνιαίο «νοίκι» για το σπίτι τους θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Φόρμουλα για να αποσυνδεθεί η καταβολή του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η πληρωμή του για το 2012 να επιμεριστεί, αν είναι δυνατόν, ακόμη και σε 12 δόσεις αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα το υπουργείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα διευκρινιστική εγκύκλιο για τα λάθη και τις εξαιρέσεις από το χαράτσι. Παράλληλα θα προωθήσει πιθανότατα μέσω του πολυνομοσχεδίου αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των ακινήτων και τον τρόπο είσπραξης του τέλους.

Παρά τις όποιες βελτιώσεις για να αποφευχθούν τα λάθη και να προστατευτούν αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, η πρώτη δόση του τέλους θα πρέπει να πληρωθεί και ο συμψηφισμός θα γίνει εντός του επόμενου έτους.

Οπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης στο "Μega", ανεξαρτήτως του τι προβλέπει η εγκύκλιος για τις εξαιρέσεις, οι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι πρώτα να καταβάλλουν το τέλος και μετά θα γίνονται διορθώσεις τυχόν λαθών.

Πρόσθεσε ότι το τέλος για τα ακίνητα θα ισχύσει και το επόμενο έτος, ενδεχομένως όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποπληρωθεί σε περισσότερες από 6 δόσεις (τόσοι είναι οι λογαριασμοί που αποστέλλει η ΔΕΗ στους καταναλωτές μέσα σε ένα δωδεκάμηνο), πιθανότατα ακόμη και σε 12.

Για να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο θα πρέπει η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι να δώσουν τα αρχεία τους στο υπουργείο Οικονομικών. Οι αλλαγές που θα αφορούν το ειδικό τέλος ακινήτων που θα καταβληθεί εντός του 2012 πιθανόν να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος με τις νέες εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων.

Στην εγκύκλιο θα προβλέπεται διεύρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων, η σύσταση τριμελών επιτροπών στις εφορίες για την αξιολόγηση όσων αδυνατούν να καταβάλουν το χαράτσι και η διακοπή ρεύματος μετά 80 μέρες (αντί 40 που ισχύει σήμερα). Ειδικότερα, αναμένεται να εξαιρεθούν από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, σύνδρομο Ντάουν, εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.

www.exipno.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Μηνιαίο «νοίκι» για το σπίτι τους θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *