Με βήμα ταχύ ο Μάιος για τις πωλήσεις NPLs από τις τράπεζες

Με… βήμα ταχύ θα μπει ο Μάιος για τις πωλήσεις “κόκκινων” δανείων από τις τράπεζες, εγκαινιάζοντας και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στις 14 Μαΐου θα κλείσει το deal της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση επιχειρηματικών NPLs 2 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Amoeba. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είχε αρχική ονομαστική αξία 1,6 δισ. ευρώ. Πλέον το ποσό έχει ανέβει κοντά στα 2 δισ. ευρώ, κατόπιν της αναδιαμόρφωσης της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου από την Τράπεζα Πειραιώς, και περιλαμβάνει λίγα περισσότερα από 750 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν σε περίπου 180 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στη διενέργεια due diligence του χαρτοφυλακίου συμμετείχαν 35 funds, τουλάχιστον δέκα επενδυτές προχώρησαν στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών και τέσσερις από αυτούς – κατά πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει, τα funds Kildare Partners, Davidson Kempner, Bain και Apollo, έχουν καταλήξει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Τον δρόμο των πωλήσεων εξασφαλισμένων NPLs που θα ανοίξει η Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ακολουθήσει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η τράπεζα αναμένεται, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, να βγάλει το teaser προς τους διεθνείς επενδυτές για την πώληση “πακέτου”, το οποίο θα περιλαμβάνει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε εμπορικά ακίνητα.Το ύψος του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου που φέρει την επωνυμία “Jupiter”, αναμένεται να διαμορφωθεί αρχικά κάτω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η πώλησή του θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του έτους.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τη Δευτέρα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για το πρώτο “πακέτο” NPLs που θέτει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο μη εξασφαλισμένων δανείων με την επωνυμία “Earth”, ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ (που φτάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένων των τόκων). Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών που αφορούν οφειλές από καταναλωτικά δάνεια ύψους περίπου 1,1 δισ., από κάρτες περίπου 0,5 δισ. ευρώ και από δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά βάση ελεύθερους επαγγελματίες, ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια μέσου ύψους οφειλής 10.000 ευρώ, σε μακροχρόνια καθυστέρηση (μέσος όρος τα 7 χρόνια) και σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυπτόμενα από προβλέψεις. Σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακίου NPLs είναι η Morgan Stanley. Σημειώνεται ότι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των 2 δισ. ευρώ του project “Earth”, λιγότερα από 1 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμη στον ισολογισμό της τράπεζας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν διαγραφεί. Για όσες από τις παραπάνω απαιτήσεις παραμένουν εντός του ισολογισμού της, η Εθνική Τράπεζα έχει σχηματίσει προβλέψεις σε ποσοστό άνω του 90%.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *