Μείωση-έκπληξη των «κόκκινων» δανείων

Πωλήσεις δανείων σε fund και «στρίμωγμα» των κακοπληρωτών με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε μείωση-έκπληξη των «κόκκινων» δανείων, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο της παρουσίας της Accenture στην Ελλάδα για 25 χρόνια, το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων (NPE’s) ήταν σημαντική, καθώς αυτά περιορίσθηκαν από 100,4 δισ. ευρώ σε 95 δισ. ευρώ.

Εξηγώντας αυτή την εντυπωσιακή μείωση, κατά 5,4 δισ. ευρώ σε ένα τρίμηνο, που αποτελεί ρεκόρ τριμηνιαίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας την απέδωσε στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι τράπεζες να πωλούν «κόκκινα» δάνεια σε επενδυτές, αλλά και στις πιέσεις που ασκούνται σε στρατηγικούς κακοπληρωτές από την επιτάχυνση στους πλειστηριασμούς.

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην αφαίρεση εμποδίων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και, ιδιαίτερα, η επίδραση στη συμπεριφορά των στρατηγικών κακοπληρωτών από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την ευνοϊκή εικόνα του τέταρτου τριμήνου», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε, πάντως, ότι το ποσοστό των NPE’s παραμένει πολύ υψηλό (στο 44,6%, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017), ενώ οι τράπεζες έχουν θέσει επιχειρησιακό στόχο για τη μείωση του αποθέματος προβληματικών δανείων κατά 37%, ως το τέλος του 2019. Οι τράπεζες έχουν σωρεύσει προβλέψεις που καλύπτουν περίπου το ήμισυ των NPE’s, ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται από εξασφαλίσεις.

Παρά τη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα, με κυριότερο στοιχείο την αύξηση των καταθέσεων κατά 10 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2016, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφικτές και τα επιτόκιο δανεισμού είναι υψηλά, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επέμεινε και σε αυτή την ομιλία του στη διαφωνία του με την κυβέρνηση για την «καθαρή» έξοδο, αυτή την φορά όμως δεν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα προληπτικής πιστωτικής γραμμής αλλά χρησιμοποίησε μια πιο γενική διατύπωση, μιλώντας για διευθέτηση για την υποστήριξη μετά το πρόγραμμα (“post-programme support arrangement” στο αγγλικό κείμενο της ομιλίας).

Αυτό το υποστηρικτικό πλαίσιο, όπως ανέφερε, θα πρέπει να αντανακλά την ανάγκη για ομαλή χρηματοδότηση των τραπεζών, περιλαμβανομένης της διατήρησης του waiver για τα ομόλογα, και της ελληνικής οικονομίας για όσο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα παραμένει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα και, ειδικά, αν επιδεινωθούν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *