Μήνας κρίσεως ο Ιανουάριος για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα

Κρατικοποιήσεις και ραγδαία συρρίκνωση του τραπεζικού χάρτη
Στα γραφεία τους φαίνεται πως θα μείνουν οι Έλληνες τραπεζίτες καθώς το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους αναμένεται να κριθούν πολλά για το παρόν και το μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.Η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από την BlackRock να παραδώσει το πόρισμά της για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών μέχρι τις 6 Ιανουαρίου ενώ ασφυκτικές είναι οι πιέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το PSI μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αξία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ίδια τα κεφάλαια των τραπεζών δεν υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 34 δισ. ευρώ όταν οι αναλυτές τοποθετούν τις κεφαλαιακές συνέπειες από το PSI στα 18-20 δισ. ευρώ και τις νέες προβλέψεις της BlackRock στα 10 δισ. ευρώ.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Η Εθνική Τράπεζα προχωράει στην άντληση 1 δισ. ευρώ περίπου μέσω προνομιούχων μετοχών την ίδια στιγμή που επισημαίνουν τραπεζικοί αναλυτές μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ είναι εξαιρετικά απίθανη.

Στη χρήση των αδιάθετων προνομιούχων μετοχών του πρώτου πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας με άντληση μέχρι του ποσό των 400 εκατ. ευρώ προχωράει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ της ΑΤΕbank κατά 290 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της τράπεζας. Ωστόσο θα βελτιώσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να μπορεί αν έχει πρόσβαση στον ELA μέχρι να καλυφθούν οι αντιδράσεις της τρόικας και τελικά να καταλήξει στο ΤΧΣ.

Επίσης στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της θυγατρικής της στην Αυστραλία στην Bendigo and Adelaine Bank προχώρησε η Τράπεζα Κύπρου. Το τίμημα εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Ουκρανική εταιρεία Ukrselhosprom PCF που αφορά την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στη θυγατρική στην Εσθονία. Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Marfin ώστε αν εναρμονιστεί με τις πανευρωπαϊκές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχονται στα 1,971 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *