«Κόπηκε» στα stress tests της Fed η Deutsche Bank USA

Δεν κατάφερε να περάσει τα εφετινά stress tests της Fed η αμερικανική θυγατρική της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, καθώς κρίθηκε ότι εμφανίζει «εκτεταμένες και κρίσιμες ελλείψεις» σε κάποιους κλάδους της. Τη βάση και μάλιστα «υπό όρους» μετά βίας εξασφάλισαν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Συνολικά τα τεστ πέρασαν 31 από τις 35 τράπεζες της Wall Street που έβαλε στο μικροσκόπιο η Federal Reserve. Στόχος των «δοκιμών» στις οποίες υποβάλλουν οι Κεντρικές Τράπεζες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι να διαπιστώσουν αν έχουν επαρκείς αντοχές και την απαραίτητη κεφαλαιακή και λειτουργική ισχύ για να ξεπεράσουν ενδεχόμενη νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Τα τεστ καθιερώθηκαν μετά το ξέσπασμα της τελευταίας παγκόσμιας κρίσης του 2008 και διενεργούνται κάθε χρόνο από την αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα η Fed εξετάζει αν μια επενδυτική ή εμπορική τράπεζα διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια για να αντιμετωπίσει μια ύφεση, ενώ εξετάζει επίσης τα κεφαλαιακά τους πλάνα, όπως για παράδειγμα τι μερίσματα σχεδιάζει να διανείμει η τράπεζα στους μετόχους της.

Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ συγκεκριμένα, η Fed εκτίμησε ότι «η τράπεζα εμφανίζει ουσιαστικές υστερήσεις αναφορικά με τις δυνατότητες των δεδομένων και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που αφορούν τη διαδικασία υποστήριξης του κεφαλαιακού της προγραμματισμού».

Απεφάνθη επίσης ότι η Deutsche Bank USA εμφανίζει «ελλείψεις και ατέλειες σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις και τις παραδοχές που χρησιμοποιεί για να προβλέψει τα κέρδη και τις ζημιές της υπό καθεστώς πίεσης».

Όπως εκτιμά το BBC, «η απόφανση της Fed ισοδυναμεί με ένα ακόμα πλήγμα στην προβληματική γερμανική τράπεζα, η οικονομική ευρωστία της οποίας τελευταία ερευνάται διεξοδικά». Το βρετανικό δίκτυο ΜΜΕ προσθέτει ότι η Fed συστήνει στην Deutsche Bank να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *