Κόκκινα δάνεια: «Σκάνε» τρεις µήνες µετά τη ρύθµισή τους

Στα 80 δισ. ευρώ µειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στο τέλος Μαρτίου 2019 -από 82 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018-, ωστόσο το πρόβληµα παραµένει, καθώς πολλά από τα δάνεια που ρυθµίζονται «σκάνε» εκ νέου τρεις µήνες µετά τη ρύθµισή τους.

Αυτό διαπιστώνει η Εκθεση Νοµισµατικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, µε τον διοικητή κ. Γιάννη Στουρνάρα να σηµειώνει πως η µείωση προήλθε κυρίως από διαγραφές (ύψους 900 εκατ. ευρώ) και πωλήσεις (ύψους 800 εκατ. ευρώ) και όχι µέσα από την ενεργητική διαχείρισή τους. Την ίδια ώρα υπάρχει συνωστισµός υποβολής αιτηµάτων από «κόκκινους» δανειολήπτες στην ηλεκτρονική πλατφόρµα, η οποία «άνοιξε» χθες, καθώς την πρώτη µέρα της λειτουργίας της ξεκίνησαν τη διαδικασία ετοιµασίας της αίτησης πάνω από 2.500 άτοµα.

Να σηµειωθεί ότι αναµένεται µέσω της πλατφόρµας να επανέλθουν στην κανονικότητα περί τα 180.000 δάνεια (στεγαστικά, µικρά επιχειρηµατικά, επαγγελµατικά) συνολικού ποσού 11 δισ. ευρώ. Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο ειδικός γραµµατέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρµούσης, τα επόµενα στάδια θεωρητικά µπορούν να διαρκέσουν 1+1 µήνα, προκειµένου να απαντήσουν οι τράπεζες για την προτεινόµενη ρύθµιση και εν συνεχεία να απαντήσει ο δανειολήπτης αν την αποδέχεται. Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν το αίτηµά τους µέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι φέτος τον Μάρτιο υποχώρησαν στα 80 δισ. ευρώ, 27,2 δισ. ευρώ χαµηλότερα σε σχέση µε τον Μάρτιο 2016, που είχε καταγραφεί το ιστορικό υψηλό.

Οµως η ΤτΕ δεν κρύβει την ανησυχία της διότι:

Παρά τη βελτίωση του οικονοµικού και θεσµικού περιβάλλοντος, οι εισπράξεις µέσω οργανικών δράσεων, δηλαδή µε ρυθµίσεις, είσπραξη καθυστερούµενων οφειλών, αναδιαρθρώσεις δανείων, πλειστηριασµούς κ.λπ. παραµένουν περιορισµένες.

Ενώ οι τράπεζες προχωρούν σε µακροπρόθεσµου τύπου ρυθµίσεις, παραµένει ανησυχητικά υψηλά το ποσοστό των δανείων που «σκάνε» και πάλι και µάλιστα µέσα σε διάστηµα 3 µηνών.
Αυτό δηµιουργεί σοβαρά ερωτηµατικά ως προς την καταλληλότητα και αποτελεσµατικότητα των προσφερόµενων ρυθµίσεων, σηµειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ. Οσον αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους για τη µείωση των «κόκκινων», στόχος είναι ο δείκτης να έχει διαµορφωθεί κατά µέσο όρο σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Οµως και πάλι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διανύσουν µεγάλη απόσταση καθώς ο ευρωπαϊκός µέσος όρος ήταν στο τέλος του 2018 3,2%.

Μάλιστα η ΤτΕ θεωρεί ότι απαιτείται µια αποφασιστική και συστηµική λύση στο πρόβληµα των µη εξυπηρετούµενων δανείων, που θα λειτουργεί συµπληρωµατικά προς τις προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών. Και στην κατεύθυνση αυτή έχει καταθέσει τη δική της συστηµική πρόταση, όπως έχει πράξει και το υπουργείο Οικονοµικών για τη µείωση των µη εξυπηρετούµενων δανείων.

Πηγή

2 σχόλια σχετικά με το “Κόκκινα δάνεια: «Σκάνε» τρεις µήνες µετά τη ρύθµισή τους”

  1. Εχω μια ερώτηση παρακαλώ .Απο δικηγορικό ζητάνε εκκαθαριστικό για μια ρύθμιση .Κατα την άποψη σας ,ειναι σωστό να στέλνουμε εκκαθαριστικό σε εισπρακτικές ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *