Κόκκινα δάνεια, πράσινα άλογα και τα κορόιδα…

του Μιχάλη Χαιρετάκη

2002 ο Κωνσταντίνος και η Κατερίνα ζευγάρι εδώ και λίγους μήνες εργάζονται σε δύο ιδιωτικές εταιρείες. 1300 μισθό παίρνει καθαρά ο Κωνσταντίνος, 1200 ευρώ η Κατερίνα.
Περιμένουν το πρώτο τους παιδί ενώ πληρώνουν 600 ευρώ ενοίκιο.

Κάθε μέρα βλέπουν τη διαφήμιση με την παθιάρικη φωνή να λέει “Εσείς θα δώσετε ζωή στο σπίτι…εμείς στα όνειρά σας…”. Κάτι μετρητά που έχουν στην άκρη , μια βοήθεια απο τους γονείς, μαζεύουν για αρχή 90.000 ευρώ.

Ο εργολάβος τους λέει με τα χρήματα αυτά ούτε γκαρσονιέρα στην Κυψέλη δεν αγοράζουν, τι να κάνουν λοιπόν, πάνε στην τράπεζα παίρνουν 150.000 ευρώ δάνειο, 25 χρόνια αποπληρωμή, 700 ευρώ η δόση.

Η τράπεζα υποθηκευει το ακίνητο για 200.000 ευρώ που είναι και το ποσό αποπληρωμής του δανείου.

Ο Κωνσταντινος συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις, ενώ κάθε μέρα οι τράπεζες προσπαθούν με το ζόρι να τους πείσουν να πάρουν εορτοδάνειο, διακοποδάνειο, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες. Στην τηλεόραση διαφημίσεις δίνουν αυτοκίνητα σε 60 δόσεις,τηλεοράσεις, μιξερ καφετιερες απο 1 ευρώ σε 72 δόσεις.

Η εταιρεία που δουλεύει ο Κωνσταντίνος παίρνει νέο επιχειρησιακό δάνειο για να επεκταθεί στα Βαλκάνια αλλά αυτός δεν βλέπει ουτε ευρώ αύξηση.

2005, δεύτερο παιδί για την οικογένεια, αυξάνουν οι υποχρεώσεις.

2009 ερχεται η κρίση, Καστελλόριζο, μώβ γραβάτες. Η κυβέρνηση δίνει στην τράπεζα χρήματα που τα χρεώνει σε όλους. Η εταιρεία της Κατερίνας βαράει κανόνι και μένει άνεργη.

Ο Κωνσταντίνος δυσκολεύεται πια να να πληρώσει και κάνει διακανονισμό με την τράπεζα, τώρα πια πληρώνει, 500 ευρώ.

Το ζευγάρι κόβει τα φροντιστήρια των παιδιών, ενώ ο Κωνσταντίνος δέχεται 2 διαδοχικές μειώσεις στο μισθό του.

Η κυβέρνηση δίνει ξανά στην τράπεζα χρήματα που τα χρεώνει σε όλους.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας του Κωνσταντίνου κλαιγεται οτι δεν βγαινει, ζητάει απο όλους τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, αλλα αγόραζει ενα κατασχεμένο καγιέν κοψοχρονιάς.

Ο Κωνσταντίνος πια παίρνει 1.000 ευρώ μισθό .Πληρώνει και ΕΝΦΙΑ για το σπίτι.

Στη δουλειά του καθυστερούν τους μισθούς και ο Κωνσταντίνος δεν είναι πια συνεπής στις δόσεις του. Κάποια στιγμή η εταιρεία τα μαζεύει για Βουλγαρία εκει που έχει το νέο εργοστάσιο της με τα δάνεια που πήρε.

Στο σπίτι πια υπάρχουν 2 άνεργοι, δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το δάνειο και μαζεύουν χαρτιά να μπούν στο νόμο Κατσέλη.

Η Κατερίνα πηγαίνει για δουλειά, “δοκιμαστική εργασία” τη λένε πια και τις περισσότερες φορές τη διώχνουν πριν της δώσουν ένα ευρώ για να προσλάβουν στη θέση της κάποια άλλη δύστυχη άνεργη.

Οι φόροι συνεχίζουν και αυξάνονται και οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι άδειες απο τα διακοποδάνεια και τα εορτοδάνεια , τα επιχειρηματικά των λαμογιών και τις κάρτες των τραπεζών.Πληρώνουν όλοι για τα δάνεια των κομμάτων και για το δάνειο του αφεντικού που το έκανε Καγιέν μεζονέτα και εργοστάσιο στη Βουλγαρία.

Η τράπεζα δεν έχει να δώσει τα λεφτά στους καταθέτες.Ερχονται τα capital controls.Το σπιτάκι που αγόρασε ο Κωνσταντίνος για 240.000 ευρώ δεν αξίζει ούτε 90.000 ευρώ πια στην αγορά.

Ο Κωνσταντίνος χρωστάει 100.000 ευρώ στα χαρτιά στην τράπεζα η αντικειμενική παραμένει στα 180.000 ευρώ και με βάση αυτή πληρώνει ΕΝΦΙΑ. Βγαίνει απο το νόμο Κατσέλη γιατί αλλάζουν τα κριτήρια ενώ η τράπεζα πουλάει το δάνειό σε ένα fund μαζί με άλλα για 3.000 ευρώ (και αν δεν το πιστεύετε με 3 ευρώ στα 100 αγοράστηκαν σήμερα 1.5 δις κόκκινα δάνεια της Eurobank)

Το fund βγαζει στο σφυρί το σπίτι του Κωνσταντίνου για 60.000 ευρώ και του ζητάει ακόμα 40.000 ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος και η Κατερίνα έχουν πληρώσει ήδη 190.000 ευρώ για ενα σπίτι που τώρα κάνει 90.000 ευρώ, μένουν στο δρόμο,δεν έχουν δουλειά και χρωστάνε ακόμα 40.000 ευρώ

Το fund εχει πληρώσει 3.000 ευρώ και έβγαλε 60.000 ευρώ, 2000% κερδος,δεν είναι καθόλου άσχημα.

Η τράπεζα έχει πληρώσει 150.000 ευρώ πήρε πίσω 100.000+3.000 ευρώ και τα άλλα 97.000 ευρώ θα τα πάρει απο το κράτος με όσες ανακεφαλαιοποιήσεις χρειαστεί (απο εμάς δηλαδή)

Η τράπεζα έχει πληρώσει και για το κόκκινο δάνειο του αφεντικού και το δάνειο του κόμματος (πάλι απο εμας δηλαδη θα πληρωθούν τα χρήματα αυτά)

Ο τραπεζίτης δεν έχει καμμία ευθύνη, το αφεντικό είναι θύμα της κρίσης, ο πολιτικός είναι σωτήρας, ο Κωνσταντίνος με την Κατερίνα και όλοι εμείς οι φταίχτες.

Και αν νομίζετε οτι τον Κωνσταντίνο τον πιάσανε κότσο κάνετε μεγάλο λάθος, όλους μας πιάσανε…κορόιδα…

freepen.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *