Κόβουν και άλλο τις πιστώσεις τα διυλιστήρια

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην αγορά καυσίμων, καθώς όπως αποκαλύπτει το Capital.gr υπάρχει ειλημμένη απόφαση αρχικά του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και αναμένεται να ακολουθήσει και η Μότορ Όιλ για περαιτέρω μείωση των πιστώσεων. 

Σήμερα για την εξόφληση των οφειλών χορηγείται 20ήμερη προθεσμία και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για μείωση στις 15 ή ακόμη και στις 10 ημέρες των οφειλών των εταιρειών εμπορίας. Πρακτικά, η απόφαση αυτή φαντάζει μονόδρομος με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς αλλά και τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους. Να θυμίσουμε εξάλλου το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο διαψεύστηκε από κύκλους των διυλιστηρίων, περί δυσπιστίας των traders απέναντι στα ελληνικά διυλιστήρια λόγω της κρίσης. Το δημοσίευμα έχει αποδειχθεί λαθεμένο ακόμη και στην πράξη (μόλις την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν αρκετά φορτία που παραγγέλθηκαν από traders σε ελληνικά διυλιστήρια) ωστόσο τα προβλήματα ρευστότητας είναι υπαρκτά και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των ορίων των πιστώσεων.

Χαρακτηριστικά,  όπως τονίζουν στο Capital.gr εκπρόσωποι της αγοράς, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που αφορά τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, γίνεται με μετρητά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα διυλιστήρια «χρηματοδοτούν» τον κλάδο της εμπορίας κάτι που «μπορεί στο παρελθόν να υπήρχε το περιθώριο να γίνεται, υπό τις παρούσες συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας, ωστόσο, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Από την πλευρά τους πηγές των εταιρειών εμπορίας, επισημαίνουν ότι η μείωση των πιστώσεων, στην πράξη θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την επικείμενη εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης, που κλείνει το παράθυρο για το λαθρεμπόριο, αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύμα λουκέτων στην αγορά. Παράλληλα παράγοντες του κλάδου, θεωρούν βέβαιο ότι στενεύουν τα περιθώρια και για έναν αριθμό εταιρειών που σήμερα «λαθροβατεί» μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. 

Υπό το πρίσμα αυτό επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για νέα λουκέτα και σε πρατήρια, τα οποία την τελευταία διετία έχουν υποστεί σημαντική συρρίκνωση στον αριθμό. Χθες στο conference call των ΕΛΠΕ ο Γ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα του «πληθωρισμού» των πρατηρίων και δεν απέκλεισε να συνεχιστούν οι ανακατατάξεις στην αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο ο όμιλος βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης του δικτύου, ενώ οι δύο εταιρείες εμπορίας (ΕΚΟ, BP) θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών τους εξόδων μέσω συνεργειών back office, προμηθειών κλπ. Επιπρόσθετα αναμένεται μέσα στο 2012 να κλείσουν ή να συγχωνευτούν κάποιες εγκαταστάσεις που έχουν οι δύο εταιρείες στις ίδιες περιοχές.

Πηγή:www.capital.gr

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *