Περισσότερο από μισό τρις είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο συνολικό χρέος της χώρας μας το οποίο τείνει να την… πνίξει. Κόκκινα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς Εφορία και ΔΕΚΟ, το χρέος αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο χρέος της χώρας συνυπολογιζόμενα αγγίζουν τα 560 δις ευρώ!
Tο εν λόγω χρέος είναι δεκαπλάσιο από τα ετήσια έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και η όλη κατάσταση έχει χειροτερέψει έπειτα και από την επιβολή capital controls και την έλλειψη ρευστότητας.
Όπως όλα δείχνουν, και το 2016 θα είναι έτος ύφεσης και αποσταθεροποίησης της οικονομίας.
Την ανησυχία τους για τα οικονομικά της Ελλάδας εκφράζουν ξένοι οίκοι, την ώρα που η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με το τρίτο μνημόνιο και τα ακόλουθα σκληρά μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οφειλές τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες υπηρεσίες αυξάνονται με καλπάζοντα ρυθμό, καθώς μηνιαίως είναι αυξημένες κατά 1 δις ευρώ.
Σύμφωνα με την Ημερησία, ύφεση, ανεργία και η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια, με την υπέρμετρη φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις μειώσεις στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων, προσέδωσαν εκρηκτικές διαστάσεις στο μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, η οποία παράλληλα χαρακτηρίζεται και από ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια ανέρχονται στα 107 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς την Εφορία ξεπερνούν τα 82 δισ. ευρώ και αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο.
Ο λογαριασμός του χρέους μπορεί να φουσκώσει ακόμη περισσότερο, εάν σε αυτόν συνεκτιμηθούν οι εγγυήσεις ύψους 14,5 δισ. ευρώ που έχει παράσχει το Δημόσιο σε κρατικές επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν αντλήσει δάνεια. Και αυτό επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις αυτές να καταπέσουν, επιβαρύνοντας επιπλέον το κρατικό χρέος, που εκ των πραγμάτων αποτελεί το μεγάλο βαρίδι για την ελληνική οικονομία, υπονομεύοντας τη δυναμική ανάκαμψης.