Καταστροφή στο χρηματιστήριο, -20%(!) οι τραπεζικές μετοχές

Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στις αγορές, που καταγράφουν και σήμερα μεγάλες απώλειες, ενώ το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς. Σε πλήρη εξέλιξη η καταιγίδα που σαρώνει τις τελευταίες μέρες το ΧΑ, “κατεδαφίζοντας” τιμές μετοχών, κεφαλαιοποιήσεις εταιριών και εποενδυτικά χαρτοφυλάκια.  Εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας και κινήσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας που συναρτώνται με πολιτικές σκοπιμότητες και υπόγειες μεθοδεύσεις, η ελληνική αγορά καταγράφει  σήμερα νέες δραματικές απώλειες. Σκηνικό ζόφου στο τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 20%.

Είναι ένα ακόμη “επεισόδιο” στο κραχ διαρκείαςπου εξελίσσεται βήμα-βήμα, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι επενδυτές προεξοφλούν “τα χειρότερα”  – στο ασφαλιστικό, στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στο πολιτικό πεδίο  και στις διεθνείς εξελίξεις.

Τόνο και κατεύθυνση στην αγορά δίνουν οι κινήσεις ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που ρευστοποιούν με ζημία  πρόσφατα αποκτηθείσες θέσεις, ενώ παράλληλα  κάποια funds αντισταθμίζουν τις πωλήσεις με αντίστροφες κινήσεις στα Παράγωγα.

Η εικόνα στο ταμπλό δημιουργεί την εντύπωση ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα πανικού και πλήρους κατάρρευσης.  Η απαξίωση των τραποεζικών μετοχών δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στο ΧΑ, κι αυτό είναι ένα στοιχείο που τροφοδοτεί κινδυνολογικά σενάρια ότι οι ξένοι επενδυτές  φεύγουν πιθανολογώντας  νέες ανακεφαλαιοποιήσεις με bail-in.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη τραπεζών βλέπουν και μια άλλη πτυχή στο ελληνικό χρηματιστηριακό “δράμα”, εκτιμώντας ότι παράλληλα με τη  προϊούσα κατάρρευση επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί το χρηματιστήριο ως εργαλείο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, με τη δημιουργία ανάλογου κλίματος .

 Προς το παρόν, η αβεβαιότητα στο ΧΑ εντείνεται εν αναμονή  των αλλαγών στους δείκτες MSCI και  της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου αναμένεται να παρουσιασθεί η πρώτη ενδιάμεση αξιολόγηση των Θεσμών για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος – που θα αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη “προθέσεων και διαθέσεων”.

Κινούμενος σε τροχιά ειταχυνόμενης πτώσης ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5% στις 427 μονάδες. Νωρίτερα έχανε έως και 6,7%.

Ο FTSE 25   της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 6,8% στις 109 μονάδες.

Δραματική πτώση έως και 22,3 % κατέγραψε νωρίτερα  ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο -17,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες  σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές: Πειραιώς -22%, Eurobank -21%, Εθνική -19,5%,  Attica Bank -16%, Alpha -15%. Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips  ΔΕΗ -5,5%, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Τιτάν -6%,  MIG -9%, Χαλκορ και ΣΩΛΚ -9%, Μυτιληναίος -4,5%, ΕΛΒΑΛ -10%.ΟΠΑΠ -4,5%. ΤΕΝΕΡΓΑ -5%.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *