Μείωση μεγαλύτερη από 28% παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτό προκύπτει από έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου…
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΤτΕ οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων από το γ’ τρίμηνο του 2008 έως το γ’ τρίμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 28,2% στη Θεσσαλονίκη και κατά 23,9% στην Αθήνα. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις των τιμών σημειώθηκαν τόσο στις σχετικά πιο ακριβές περιοχές όσο και σε περιοχές με ακίνητα μεγάλου εμβαδού.
Όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα στον «Αγγελιοφόρο», ταυτόχρονα καταγράφεται στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών προς ακίνητα μικρότερου εμβαδού, σε μεσαίου κόστους περιοχές, παλαιότερα και κυρίως μικρότερης αξίας. Σημειώνεται επίσης αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών με μετρητά και του μεριδίου των μετρητών στη συνολική χρηματοδότηση της απόκτησης ακινήτων.
Η ΤτΕ εκτιμά, σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο», πως οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, με περιορισμένο ωστόσο τον κίνδυνο απότομης μεταβολής τους.
Σε όλη την περίοδο της τρέχουσας κρίσης η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά, με πολύ χαμηλή ζήτηση και σημαντικό απόθεμα ακινήτων προς πώληση, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται περίπου στις 180.000.
Η μείωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με εντονότερο ρυθμό τους εννέα μήνες του 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τιμές που προκύπτουν από τα στοιχεία των τραπεζών, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 9,3%, 10,2% και 11,7%, αντίστοιχα στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2012.
Μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην περίοδο της κρίσης καταγράφεται από τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν τα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος κυρίως από μεσιτικά γραφεία, προκύπτει ότι οι τιμές των κατοικιών στις αστικές περιοχές της χώρας (εκτός της Αθήνας) υποχώρησαν κατά 2,9% το 2009, 6,7% το 2010, 7,5% το 2011, 10,3% το α’ τρίμηνο του 2012 και 11,5% το β’ τρίμηνο του 2012.
Από την κρίση πλήττεται συνολικά ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς ο αριθμός των απασχολουμένων στο συγκεκριμένο τομέα μειώθηκε από 399.300 άτομα το β’ τρίμηνο του 2008, σε 213.500 το β’ τρίμηνο του 2012.