Κατέσχεσαν σπίτι λόγω ανεξόφλητων κοινοχρήστων

γράφει ο Begar

Αυτή η είδηση αναπαράγεται μαζικά αλλά είναι παπαριά

Την πρώτη του κατοικία έχασε ένα ζευγάρι ανέργων με δύο ανήλικα παιδιά στην Ξάνθη, μετά από πλειστηριασμό για χρέος περίπου 1.700 ευρώ, που είχε προκύψει από ανεξόφλητα κοινόχρηστα.

Όπως εξηγεί η κα Τάνια Μουρουζίδου, μητέρα ενός 5χρονου και ενός 8χρονου αγοριού, το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε αυτή και η οικογένειά της και το οποίο βρισκόταν στην οδό Σκρά στην Ξάνθη, βγήκε στο σφυρί στις 16 Οκτωβρίου για χρέος περίπου 1.700 ευρώ.

Το ζευγάρι, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει καταλάβει πως αυτό συνέβη, βρέθηκε στον δρόμο καθώς το σπίτι τους πλειοδοτήθηκε για 60.000 ευρώ κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού, ενώ όπως αναφέρουν η αξία τους ανέρχεται σε 140.000 ευρώ. Αρχικά απευθύνθηκαν σε δικηγόρο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει την υπόθεσή τους ωστόσο όπως τονίζουν αυτό δεν συνέβη, με αποτέλεσμα το σπίτι τους να βγει στο σφυρί.

Ισχύει η αρχή της αναλογικότητας

12/3/2012 – Κ.Ε.Δ.Ε.-Αναγκαστική κατάσχεση ακινήτου-Αρχή αναλογικότητας.

            Με την υπ’ αριθμό 1059/2011 απόφαση του 1ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς κρίθηκε ότι έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου, η εμπορική αξία του οποίου εκτιμήθηκε στο ποσόν των 140.000 ευρώ, για την είσπραξη οφειλής ύψους 8.000 ευρώ περίπου είναι ακυρωτέα ως αντικείμενη στην αρχή της αναλογικότητας, που κατοχυρώνεται με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, ενόψει του ότι το καθού η ανακοπή Ελληνικό Δημόσιο δεν απέδειξε ότι εξάντλησε τη λήψη οποιουδήποτε άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος του ανακόπτοντος (π.χ. κατάσχεση άλλου περιουσιακού στοιχείου μικρότερης αξίας κ.λ.π.), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αναλογία μεταξύ μέσου και επιδιωκόμενου σκοπού.

            Δικαστής: Φωτεινή Μουσαμά, Πρωτοδίκης Δ.Δ.

 

Άντε γιατί η μαλακία έχει πιάσει ταβάνι σ’ αυτή τη χώρα.

10 σχόλια σχετικά με το “Κατέσχεσαν σπίτι λόγω ανεξόφλητων κοινοχρήστων”

  1. Επίσης π#παειά πρέπει να είναι και η κάτωθι είδηση που κατακλίζει το διαδίκτυο…
    http://www.zougla.gr/blog/article/806862
     
    @begar
    Πάντως πρέπει να έχουν απήχηση αυτές οι ειδήσεις, καθώς σήμερα εμφανίστηκε ο διαχειριστής της πολυκατοικίας μου (θυμάσαι που σε ρώταγα για το θέμα του πετρελαίου) και μου άρχισε τα θα βάλουμε πετρέλαιο θέλετε για δε θέλετε ή θα σας πάρουμε τα σπίτια… και αφού του είπα ένα πλούσιο θα μας πάρεις τα… άκουσα ένοικο που έλεγε ότι φοβάται γιατί στις ειδήσεις είπαν πως οικογένεια έχασε το σπίτι από κοινόχργστα κι άειντε να κάθομαι ώρες να εξηγώ). Στο μεταφέρω ως ενδεικτικό του τι μπορεί να κάνει η παραπληροφόρηση και η έλειψη ενημέρωσης.

  2. Δεν ξέρω τι έγινε ή δεν έγινε στη Ξάνθη, πάντως στον Πύργο έγινε ακριβώς έτσι όπως αφηγείται το ρεπορτάζ απ΄όποιο μέσο κι αν δημοσιεύτηκε γιατί κατ΄αρχήν πηγή της είδησης ήταν τα τοπικά μέσα της Ηλείας. Τα οποία κάλυψαν αντικειμενικότατα το ζήτημα όπως επίσης και την κινητοποίηση των πολιτών (περίπου 200 άτομα), οργανωμένων σε αριστερά κόμματα, συλλογικότητες αληλεγγύης , αλλά και ανένταχτων που με τη παρουσία τους την ώρα που είχε οριστεί ο πλειστηριασμός απέτρεψαν να διεξαχθεί. Πολύ απλά δεν εμφανίστηκε  κάποιος να κάνει προσφορά αλλά και να ‘ρχόταν δεν θα έμπαινε μέσα στα δικαστήρια γιατί την είσοδο είχαν φράξει οι ακτιβιστές με το πανώ τους. Εννοείται ότι η αστυνομία παρακολουθούσε ”διακριτικά” αλλά και κατά κάποπιο τρόπο σαστισμένη, χωρίς να εμπλακεί. Τελικά αφού κηρύχτηκε άγονη η διαδικασία πήρε αναβολή. Το καλό όμως είναι ότι με το ντόρο που έγινε η Wind με δημόσια ανακοίνωσή της απέσυρε την παραγγελία κατάσχεσης και αφού στην ουσία ζήτησε συγνώμη προσπάθησε να τα ”μαζέψει” ρίχνοντας το φταίξιμο σε υπάλληλο της που χειρίστηκε το θέμα. Ο οφειλέτης λέγεται Παπαδάτης και είναι γνωστός στην κοινωνία του Πύργου.Είναιδιοκτήτης συνεργείου βαρέων μηχανημάτων ( JCB κλπ ) ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας καθώς πχ μόνο ο Δήμος Πύργου του οφείλει – κατά δήλωσή του – μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Σε ανακοίνωση του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων ΤΙΜ HELLAS “WIND” για το εν λόγω ζήτημα μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η WIND προχωρά σε τέτοια κοινωνικά άδικη κίνηση». Πως τα γνωρίζω αυτά που σας αφηγούμαι….μα είμουν εκεί. Κατανοώ το επιχείρημα του Begar και δεν ξέρω πως το χειρίστηκαν δικηγόροι , δικαστές και λοιποί αλλά έγινε ακριβώς έτσι.

    1. Αν αυτός που χρωστάει, δεν αμυνθεί, με τα μέσα που του δίνει ο νόμος, δηλ ανακοπές, ασφαλιστικά μέτρα κλπ, στο τέλος μένει με την απορία “τι μάρκα ήταν η νταλίκα που τον πάτησε”.

      Όταν έχω γνωστούς, με βαρβάτη ακίνητη και κινητή περιουσία, που τους επιδόθηκε διαταγή πληρωμής και η συμβουλή του δικηγόρου τους ήταν “άστο, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, αγνόησέ το”, ποιος φταίει; Η κάθε Wind ή ο γνωστός που εμπιστεύεται τυφλά το δικηγόρο του και δεν ρωτάει αλλού για μια δεύτερη γνώμη;

    1. @Peppas
      ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ! ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΔΗΑΔΗ ΝΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥ ΕΚΠΛΗΣΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΗΤΟΙ ΓΕΡΑΝΟΙ, ΕΚΣΚΑΦΤΙΚΑ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ Κ.Ο.Κ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ ΠΟΣΤΑΡΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΟΧΘΕΣ Ο begar. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΓΙΑ 200 ΕΥΡΩ, ΕΝΩ Ο ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Π.Χ. ΕΝΑ ΑΜΑΞΙ, ΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΟ, ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ, ΚΑΤΙ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ. ΘΥΜΑΙΜΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ, ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ.

      1. Αν στον οφειλέτη επιδόθηκε ΔΠ και αυτός αδιαφόρησε και δεν άσκησε ανακοπή, τότε δεν φταίει κανένας άλλος, παρά ο ίδιος,

        Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Να μην κατηγορούμε πάντα τους άλλους.

        1. Πάνω στο τελευταίο σχόλιο του  Begar κι αφορά τον ίδιο αλλά και το μπλογκ. Η αξιοπιστία του μπλογκ μειώνεται αν όχι ισοπεδώνεται με τέτοιου είδους απαντήσεις αλλά και τέτοιου είδους τίτλους αναπαραγωγής ειδήσεων που εν πάση περιπτώση ακόμα και λάθος να είναι, έπρεπε μετά από παρέμβαση χρήστη (στη συγκεκριμένη περίπτωση εμού του ιδίου) που βάζει τα πραγματα και τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, να έχουν αντικατασταθεί. Επίσης να πω ότι εντελώς τυχαία σήμερα το πρωί έπιασε το αφτί μου μια τηλ. συνομιλία μιας απελπισμένης γυναίκας που αφηγούνταν την κατάσταση και το αδιέξοδο που έχει περιέλθει, ζωντανά στην εκπομπή του Καμπουράκη και σία στο αντιμνημονιακό Μέγκα! Ποιά ήταν αυτή η κυρία; Η γυναίκα ”θύμα” από την Ξάνθη. Και εν τέλει φταίει αυτός που δεν ενέργησε σωστά ή παραπλανήθηκε και όχι η κωλοκατάσταση – που ξέρουμε πως και γιατί και ποιοί κουμαντάρησαν τα πράγματα ως εδώ – να μη μπορεί να βρεί κάποιος δύο σκατοχιλάρικα να τους τα χώσει εκεί που ξέρουν και να σώσει το σπίτι του; Απευθύνθηκε σε δικηγόρους για ανακοπή και τα σχετικά – ο άνθρωπος από τον Πύργο – και όλοι του ζήταγαν το ”πάτο” τους για να ”προχωρήσει” η δουλειά του και όχι μόνο σε έναν. Σου φένεται περίεργο σε μια μικρή πόλη σαν τον Πύργο κι ακόμα χειρότερα σε μια μικρότερη την Αμαλιάδα που ζω εγώ η συντεχνία των δικηγόρων να είναι συνεννοημένη για να ”παίζει” με ταρίφες και ”κασέρι” τα λεφτά και μπροστά; Αν σε παραξενεύει αυτό επέτρεψέ μου να υποθέσω ότι δεν ζείς στην Ελλάδα. ”Ότι αρπαξουμε τώρα” είναι όλοι τους πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων ”γιατί αύριο ποιός ξέρει τι θα μας έβρει”.
          Από όλο τον Πύργο η μοναδική δικηγόρος με δέλτα κεφαλαίο που μπορεί κανείς να απευθυνθεί ξέροντας ότι δε θα τον ”φάει” και θα δουλέψει ακόμα και χωρίς ”μία κι όποτε έχεις μου τα φέρνεις” είναι η Δώρα η Καλάκου που είναι και η νομική συμβουλος και υδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας που στήσαμε ενάντια στην ασυδοσία τραπεζών και λοιπών για να σώσουμε τα σπίτια μας. Εντάξει ο οφειλέτης δεν πήγε σ’ αυτην γιατί δεν γνώριζε η γιατί δεν είναι αριστερός η γιατί είχε αλλού υποχρέωση να πάει η δεν ξέρω τι άλλο και τον ”πάτησε η νταλίκα”. Φταίει αυτός ή τα ”πιράνχας δικηγόροι” που καραδοκούν πεινασμένα και λυσσασμένα να ξεσκίσουνε τις σάρκες όποιου κάνει το λάθος να τους ζητήσει βοήθεια. Η μήπως δεν είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από δαύτους συντηρούν τα γραφεία τους τη σήμερον ημέρα δουλεύοντας για την ”άλλη πλευρά”; Πόσοι ”τη βγάζουν ” υπερασπιζόμενοι τους ”πεθαμένους”, ”απένταρους που χρωστάνε και πόσοι κονομάνε υπερασπιζόμενοι τα ”δικαια” των αφεντάδων;
          Παρακολουθώ το σάιτ ανελειπώς κάθε μέρα και ενημερώνομαι εδώ και τρία περίπου χρόνια  αν θυμάμαι καλά. Το έχω σαν home page και θαυμάζω την πολύ καλή δουλειά του διαχειριστή και τον ευχαριστώ για τις υπηρεσίες που προσφέρει σ’ όλους μας άνευ αμοιβής. Από τα κατά καιρούς σχόλιά του έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι αριστερός δεν είναι ή τουλάχιστον τέτοια κουλτούρα δεν έχει. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αλλά δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται εδώ και οπουδήποτε ότι οι δεκάδες χιλάδες απελπισμένων θα σωθούν χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο της αστικής δικαιοσύνης που τους παρέχεται εν ελλάδι το 2013. Να παρθεί κι από κει ότι χρήσιμο υπάρχει αλλά να μην συντηρούμε κι ενισχύουμε αυταπάτες στον κόσμο. Συγνώμη αν κούρασα, τα λέμε.

          1. Αγαπητέ Πέππα

            ένα από τα μεγάλα ελαττώματα του Έλληνα είναι ότι όταν έχει οικονομικό πρόβλημα, αντί να το συζητήσει ευθέως με 3-4 καλούς του φίλους ή συγγενείς, το αποκρύπτει λόγω ντροπής/εγωισμού.

            Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για πιθανές λύσει ή και να τύχει βοήθειας,

            Λειτουργώντας αυτό το blog για πάνω από τρία χρόνια, διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι ντρέπονται, όχι να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους, αλλά ακόμα και να το πουν σε γονείς και αδέλφια, πόσο μάλλον φίλους.

            Αν τώρα κάποιος φτάνει στο σημείο να λέει ότι χάνει το σπίτι του για 200 ευρώ , εγώ νίπτω τας χείρας μου. Δεν μπορεί π.χ. το σόι μου, ενώ ξέρει τι blog διατηρώ και με τι ασχολούμαι, να μου ζητάει τη συμβουλή μου μόνο όταν έχει σκάσει ήδη η 2η ΔΠ και έχει χάσει όλες τις δικονομικές προθεσμίες.


            Όσον αφορά τις πεποιθήσεις μου, δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός ούτε τίποτα, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν εμπιστεύομαι κανέναν τους, αλλά και επειδή το πρόβλημα των δανειοληπτών δεν έχει χρώμα.

            Τι θα πει αστική δικαιοσύνη

            Αυτήν έχουμε, καλώς ή κακώς και με αυτήν προσπαθούμε να πορευτούμε, αξιοποιώντας τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις της προς όφελός μας. Δηλαδή υπάρχει και αριστερού τύπου δικαιοσύνη; Ποια είναι αυτή, γιατί εγώ δεν την ξέρω.


             

            Όσον αφορά την αξιοπιστία του blog, προσωπικά ακολουθώ έναν απλό κανόνα:

            Αξιόπιστο είναι ένα blog, όταν επιτρέπει στον κόσμο να σχολιάζει άμεσα, χωρίς λογοκρισία και χωρίς προηγούμενο έλεγχο των σχολίων.

            Στα περισσότερα «αξιόπιστα» blog, είτε δεν μπορείς να σχολιάσεις, είτε το σχόλιό σου εμφανίζεται, αφού πρώτα το εγκρίνει κάποιος διαχειριστής. Εδώ δεν γίνεται έτσι και το βλέπεις και μόνος σου.


             

            Τέλος κάτι, το οποίο δεν θα κουραστώ να λέω. Τη μεγαλύτερη ευθύνη στην ενημέρωση την έχει ο ίδιος ο αναγνώστης, που δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν και δεν πρέπει να καταπίνει τίποτα αμάσητο. Πρέπει πάντα να είναι υποψιασμένος και να ψάχνει για το ποιος ωφελείται από το περιεχόμενο ενός δημοσιεύματος.

  3. Καλύπτομαι απόλυτα και απο τις διευκρινήσεις πάνω στο ζήτημα του “χειρισμού” του δανειολήπτη επισημένοντας απλά ότι συνεχίζω να μην τον θεωρώ ένοχο λόγω της αδράνειάς του η της αδυναμίας του να εξασφαλίσει αξιοπρεπή δικαστική συνδρομή. Για το μπλογκ, ίσως να ήταν και ατυχείς εν μέρη οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησα (περί αξιοπιστίας κλπ) γιατί στην ουσία πρόκειται για αξιόπιστο χώρο και άλλωστε γι αυτό δεν τον εγκαταλείπω. Τέλος για όλη αυτή την κατάντια και καταβαράθρωση της αξιοπρέπειας του κόσμου έχω αναφερθεί σε προηγούμενο σχόλιο, κι όσο για τη δικαιοσύνη της αστικής δημοκρατίας, δεν υποννόησα κάποια αριστερή δικαιοσύνη ως αντίπαλο δέος αλλά την δικαιοσύνη μιας λαικής δημοκρατίας που και βέβαια δεν την ξέρεις ούτε εσύ ούτε και κανένας …γιατί απλά δεν υπάρχει. Κατα τ’ άλλα όλα καλά! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *