Κατά 1 δισ. τον μήνα αυξάνονται τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Εφορία

Με ρυθμούς… πολυβόλου αυξάνονται τα χρέη στην Εφορία, φτάνοντας στα 4,031 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και μάλιστα προτού μπούμε καν στην “επικίνδυνη” ζώνη των πληρωμών για τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” τα νέα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκαλούν σοκ, αφού εάν αθροίσει κανείς τα παλιά χρέη στις ΔΟΥ και τις νέες οφειλές , φτάνουμε τα 95 δισ. ευρώ, ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα τελωνεία, τότε μιλάμε για έναν όγκο χρεών που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο το 55% του ΑΕΠ της χώρας και μάλιστα με τάσεις αυξητικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μηνιαία βάση δημιουργούνται νέες οφειλές, από800.000.000 ευρώ έως 1 δισ. ευρώ! Πως αντιμετωπίζετε το διογκούμενο κύμα οφειλών;

Όχι, πάντως με μειώσεις φόρων και λοιπόν βαρών, όπως έχουν την ατυχία να διαπιστώνουν όσοι υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις διαθέτοντας εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ, αλλά με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, οι οποίοι έχουν αυξηθείκατακόρυφα.

Με τον αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου να παραμένει σταθερά λίγο πιο πάνω από τα 4.000.000, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ συνεχίζουν να “πυροβολούν” κατά όσων χρωστάνε ακόμα και 500 ευρώ, εφαρμόζοντας τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις για πίεση μέχρι ασφυξίας σε όσους χρωστάνε στην Εφορία. Μόνο τον Απρίλιο, οι κατασχέσεις φθάνουν τις 16.646, ενώ συνολικά έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά 906.101 οφειλέτων!

Η συνέχεια δεν αναμένεται να είναι καλύτερη, ούτε, βέβαια, να χαλαρώσει η πίεση, καθώς για να βγουν τα νούμερα και να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι, θα πρέπει να μπουν στη “μαύρη” λίστα των κατασχέσεων περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι!

Από την αρχή της χρονιάς ο κατάλογος της ντροπής έχει μακρύνει κατά 67.045 φορολογούμενους, ενώ, αν ανατρέξει κάποιος στο τι έγινε την περασμένη χρονιά , θα διαπιστώσει ότι μέσα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο και ειδικά μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, που απαιτεί “αίμα” από όσους χρωστάνε στο Δημόσιο, στη “μαύρη” λίστα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών έχουν προστεθεί 211.027 φορολογούμενοι. 

Σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, βασικός στόχος για το 2020 είναι να υπάρχει μηδενική αύξηση των νέων οφειλών στις εφορίες, κάτι το οποίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την αύξηση κατά 10% του ποσοστού των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Το ποσοστό συμμόρφωσης το 2016 ήταν 80,88%, ενώ φέτος κυμαίνεται μεταξύ 78,5% και 86,3%, κυρίως λόγω ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων. 

Ποιο είναι το ποσοστό συμμόρφωσης στα φυσικά πρόσωπα; Σταθερά κάτω από το 68% τα προηγούμενα χρόνια και μόλις 51,91% τον Απρίλιο! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών, ακυρώνοντας όλα τα σχέδια επί χάρτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *