Κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν βάζει πλέον υπογραφές κάτω από καμία σύμβαση αναδιάρθρωσης δανεισμού επιχείρησης

Κανένα τραπεζικό στέλεχος δεν βάζει πλέον υπογραφές κάτω από καμία σύμβαση αναδιάρθρωσης δανεισμού επιχείρησης. Πρόκειται περί άτυπου, αλλά απαράβατου κανόνα, που τηρείται με σχεδόν ευλαβική ακρίβεια, το τελευταίο διάστημα, σε όλο το σύστημα. Ο λόγος; Οι ποινικές κυρώσεις με τις οποίες ενδεχομένως να απειληθεί στο μέλλον.

«Σε λίγο καιρό θα κάνουμε αναδιαρθρώσεις μόνο με …non paper» λέει επικεφαλής τράπεζας, που αναζητά «γενναία» στελέχη. Κι αυτό γιατί υπάρχει πάντα ο φόβος ότι κάποια στιγμή θα κληθούν από τους εισαγγελικές αρχές, για να δικαιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Γι αυτό και το ανέκδοτο με τις non paper αποφάσεις.
Ωστόσο, πέρα από το αστείο, υπάρχει ένα απτό αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης: Οι τράπεζες, αντί να αναδιαρθρώνουν δάνεια και να βοηθούν στην ανάπτυξη, απλώς, αυξάνουν τις προβλέψεις και «σταυρώνουν τα χέρια τους».

Μόνο που έτσι δεν γίνονται δουλειές. Ακόμα και αν βρεθούν ξένα επενδυτικά funds, που θέλουν να καλύψουν ένα μέρος των υποχρεώσεων, δεν προχωρά τίποτα, γιατί είναι απαραίτητη και η τραπεζική ρύθμιση. Πού όμως, δεν γίνεται. Φαύλος κύκλος, ο οποίος δεν δείχνει έτοιμος να κλείσει στο προσεχές διάστημα. Ακόμα και αν αλλάξει ο Πτωχευτικός Κώδικας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός νόμου που θα αναζητά ευθύνες, στο μέλλον. Και κάπως έτσι, όλοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους…

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *