«Καμπανάκι» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ξεφεύγει ο ισολογισμός… λόγω της έκθεσης σε ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές η δραματική μεγέθυνση του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα μάλιστα που και η κρίση χρέους της ευρωζώνης δείχνει περισσότερο σημάδια κλιμάκωσης από περιορισμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο ισολογισμός της ΕΚΤ εκτινάχθηκε στα 2,73 τρισ. ευρώ, μετά το σχεδόν μισό τρισ. ευρώ που δάνεισε με 3ετή διάρκεια στις εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα ο άμεσος δανεισμός της ΕΚΤ προς τις τράπεζες είναι ήδη κατά 553 δισ. ευρώ υψηλότερος σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

«Πλέον επικρατεί ανησυχία για την έκθεση που έχει η ΕΚΤ στην ευρωζώνη σε περίπτωση που κάποια χώρα μέλος χρεοκοπήσει, παρασύροντας και τράπεζες από το ντόμινο που προκληθεί», αναφέρει ο Jens Kramer, οικονομολόγος της NordLB.

Μετά την ένεση ρευστότητας – ρεκόρ ο ισολογισμός της ΕΚΤ φαίνεται ότι σταδιακά ξεφεύγει από τον έλεγχο που είναι διατεθειμένοι οι αξιωματούχοι να κρατήσουν, προσθέτει ο οικονομολόγος.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ χορήγησε σε 523 τράπεζες 3ετή δάνεια ύψους 489 δισ. ευρώ με σκοπό να διοχετευτούν είτε στην πραγματική οικονομία είτε στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την Barclays Capital περίπου 193 δισ. ευρώ εξ αυτών θα διοχετευτούν στην οικονομία ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμεύσουν στην ανανέωση δανείων που ωριμάζουν, ενώ το ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς το ύψος των overnight καταθέσεων που χρησιμοποιούν οι τράπεζες μέσω της ΕΚΤ.

Ο Eric Wand της Lloyds Bank επισημαίνει το πόσο εύθραυστη είναι η αγορά στην τρέχουσα περίοδο. Κανείς δεν ένιωσε έκπληξη από τα στοιχεία της ΕΚΤ για αύξηση του ισολογισμού της, αλλά το πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

Υπάρχει μεγάλη ανησυχία όχι μόνο για την άμεση έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και για την έμμεση, δηλαδή μέσω των collaterals που έχει στην κατοχή της.

Αν μάλιστα οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί, τότε οι ανησυχίες για την ΕΚΤ σαφώς και θα αυξηθούν, προσθέτει ο Wand.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *