Καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια

Σταθερά πάνω από το 40% παραμένει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Δηλαδή, ακόμα και σήμερα, μετά τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί, περισσότερα από τέσσερα στα 10 δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες δεν αποπληρώνονται! Σημειωτέον ότι είναι δάνεια που προέρχονται από όλες τις κατηγορίες (επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά) γεγονός το οποίο καθιστά τη διαδικασία εξυγίανσης τους ακόμα πιο δύσκολη για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για την ιστορία, επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από τη Φρανκφούρτη, το ποσοστό αυτό (40%) είναι μακράν το υψηλότερο, ακόμα κι από την Ιταλία που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί ότι ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες κάνει λόγο για ένα αντίστοιχο ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 1% και 5%. Και στην Ελλάδα είναι πάνω από 40%.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το τραπεζικό μέτωπο αναφέρουν ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει σημάνει ήδη καμπανάκι κινδύνου στην ΕΚΤ, εδώ και καιρό. Το πιθανότερο είναι ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει νέα μεγάλη επιχείρηση ξεκαθαρίσματος των χαρτοφυλακίων. Υπάρχει μάλιστα έντονη η υπόνοια στην Φρανκφούρτη ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις των ελληνικών κόκκινων δανείων η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Δηλαδή, αυτοί που τα έχουν, διαθέτουν τα κεφάλαια για να τα αποπληρώσουν, αλλά, απλά, δεν το κάνουν.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *