Καμία αλλαγή από ΕΚΤ σε επιτόκια, QE

Εντελώς αμετάβλητη άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη νομισματική πολιτική, καθώς επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε απόφαση ή δήλωση που θα μπορούσε να διαταράξει την πορεία προς το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Παρότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε πιο αυστηρή πολιτική, λόγω της ικανοποιητικής οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, το συμβούλιο της τράπεζας απέφυγε οποιαδήποτε αλλαγή ακόμη και σε διατυπώσεις στο σχετικό ανακοινωθέν, το οποίο είναι αντιγραφή του αντίστοιχου προηγούμενου.

Σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν ως το τέλος του έτους με το νέο, μειωμένο όριο των 60 δισ. ευρώ το μήνα (ισχύει από τον Απρίλιο, έναντι 80 δισ. ευρώ προηγουμένως) και η ΕΚΤ θα παραμείνει σε επιφυλακή να προχωρήσει σε αλλαγές, εάν αυτό απαιτηθεί.

Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, που κινούνται πέριξ του μηδενός, δεν άλλαξαν και οι αναλυτές δεν περιμένουν αύξηση πριν από τις αρχές του 2019, παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη.

Πάντως, λίγο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, η γερμανική στατιστική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού στο 2% τον Απρίλιο. Η εξέλιξη του πληθωρισμού καθιστά αρνητική την απόδοση των ομολόγων και καταθέσεων στην Γερμανία και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των πιέσεων από το Βερολίνο στην ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων και περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *