Θηλιά για χιλιάδες υπάλληλους του Δημοσίου η επιστροφή αποδοχών

Σε εισοδηματική ασφυξία υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών χιλιάδες εργαζομένους σε δημόσιους φορείς, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ, αλλά και συνταξιούχους του Δημοσίου που την τελευταία τριετία είχαν αμοιβές που είτε κρίθηκαν -εκ των υστέρων- ασύμβατες με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, είτε διαπιστώθηκε πως λάμβαναν αχρεωστήτως χρηματικά ποσά.
 

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών -με αφορμή υπόθεση επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων από συνταξιούχο του Δημοσίου- οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν πλήρως στο Δημόσιο τα αχρεωστήτως ληφθέντα χρηματικά ποσά (πληρωτέο συν φόρο) και αφού τα εξοφλήσουν θα ακολουθήσει ο συμψηφισμός των φόρων που έχουν καταβάλει για τις υψηλότερες αμοιβές που έλαβαν αχρεωστήτως.

Συγκεκριμένα, η σχετική απόφαση αναφέρει πως σε περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών ο δικαιούχος επιστρέφει το πληρωτέο ποσό με το οποίο πιστώθηκε σύμφωνα με τις καταστάσεις μισθοδοσίας του (συν φόρο), ενώ ο παρακρατηθείς φόρος τακτοποιείται με την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος. Ακόμη, διευκρινίζεται πως στη βεβαίωση αποδοχών που θα χορηγηθεί στο δικαιούχο θα αναγράφονται οι πραγματικές αποδοχές του, δηλαδή μειωμένες κατά το ποσό που οφείλει να επιστρέψει (πληρωτέο συν φόρο) καθώς και ο φόρος που του παρακρατήθηκε προκειμένου να συμψηφισθεί κατά την εκκαθάριση της δήλωσής του.

Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκαθαρίζει πως εάν δεν προηγηθεί ολοσχερής εξόφληση της οφειλής του φορολογουμένου και μόνον ρυθμισθεί ο τρόπος εξόφλησης της, δεν μπορεί αυτή να γίνει δεκτή από την αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου ο φορολογούμενος να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012).

Πιο απλά, μόνον εάν ο φορέας που μισθοδοτεί τον υπάλληλο βεβαιώσει την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής θα χορηγηθεί στο φορολογούμενο βεβαίωση αποδοχών στην οποία θα αναγράφεται η μείωση των πραγματικών αποδοχών του που αφορά στο έτος 2012, δηλαδή το ποσό που επέστρεψε (πληρωτέο συν φόρος) καθώς και ο φόρος που ήδη του παρακρατήθηκε στο ίδιο έτος. Βάσει της χορηγηθείσας αυτής βεβαίωσης ο φορολογούμενος θα μπορεί εν συνεχεία να υποβάλλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση 2012, ώστε ο φόρος που του είχε παρακρατηθεί να συμψηφισθεί κατά τη νέα εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Σημειώνεται πως το ΓΛΚ έχει ήδη αποφανθεί πως δεκάδες δημόσιοι φορείς, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν αν και όφειλαν το ενιαίο μισθολόγιο και ως εκ τούτου οι υπάλληλοι τους έχουν λάβει αχρεωστήτως χρηματικά ποσά για τις χρήσεις 2011,2012 και 2013 που θα πρέπει να επιστραφούν. Ωστόσο, αν και οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν ήδη πληρώσει μεγάλους φόρους για τις αμοιβές τους αυτές δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα συμψηφισμού.

Πρέπει να τονισθεί πως η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων προς το Δημόσιο προβλέπεται από εγκύκλιο  που εκδόθηκε προ 23 ετών (ΠΟΛ.1167/25.7.1990) και η οποία δεν συμβαδίζει με τις σημερινές δυσχερείς συνθήκες, αλλά και τον όγκο των εργαζομένων που αν και υπερφορολογήθηκαν την τελευταία τριετία καλούνται να επιστρέψουν μεγάλα ποσά , χωρίς να τους αναγνωρίζεται η δυνατότητα συμψηφισμού.

news.in.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Θηλιά για χιλιάδες υπάλληλους του Δημοσίου η επιστροφή αποδοχών”

  1. Τι να περιμένεις από ένα κράτος απατεώνα;

    Δηλαδή, με απλά λόγια τι λέει;

    Σου έδωσα π.χ. 100 ευρώ παραπάνω (μικτά), δηλ την ώρα που σε πλήρωνα σου έδωσα στο χέρι 80 ευρώ.

    Τώρα που τα θέλω πίσω, θέλω να μου δώσεις 100 ευρώ και τα 20 θα σου τα επιστρέψω του αγίου π____ου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *