Θες να πάρεις επιστροφή φόρου; Δες πως θα σε βασανίσει η εφορία

Κυριακάτικο κουίζ: Πόσες φορές πρέπει να πάει ένας φορολογούμενος ο οποίος δικαιούται επιστροφή φόρου στην εφορία με το ισχύον «ηλεκτρονικό» σύστημα που έχει καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών; Αν η πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό είναι «καμία» τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Το περιστατικό που περιγράφεται στη συνέχεια είναι πραγματικό και (δυστυχώς) θα ισχύσει για χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν ή θα βρεθούν σε ανάλογη θέση εκτός και αν κινητοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Φορολογικών Εσόδων.

Πολλοί εξ’ ημών κληθήκαμε στην εφορία για επανέλεγχο των δικαιολογητικών. Για την ακρίβεια, ο αριθμός έφτασε στις 344.173 όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο publicrevenue.gr. Από αυτές, έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής περίπου 266 χιλιάδες. Αρκετές από αυτές είναι χρεωστικές και όσοι παρέλαβαν το εκκαθαριστικό, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν: να πληρώσουν. Και αυτοί που πήραν πιστωτικό εκκαθαριστικό; Για χιλιάδες από αυτούς, αρχίζει η ανάβαση στον …γολγοθά.

Στο ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό αναγράφεται η ένδειξη «για την είσπραξη της επιστροφής φόρου απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ». «Μα γιατί;» σκέφτεσαι. Αφού πήγα στην εφορία για τα δικαιολογητικά. Ο νους πηγαίνει ότι μπορεί να χρωστάς κάτι στην εφορία. Ελέγχεις μέσα από την «προσωποποιημένη πληροφόρηση» δεν βλέπεις καμία οφειλή. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Ξεκινάς για …εφορία. Εκεί, σου επιβεβαιώνουν ότι δεν χρωστάς. Και μετά σου λένε το απίστευτο: για την επιστροφή σας, θα περιμένετε να σας έρθει μια έγγραφη πρόσκληση με την οποία θα καλείστε να γνωστοποιήσετε στην εφορία τον τραπεζικό σας λογαριασμό. «Και απαντάς: Γιατί δεν αναγράφατε αυτό στο εκκαθαριστικό;» για να εισπράξεις την αφοπλιστική απάντηση: Το τι αναγράφεται στο εκκαθαριστικό και τι όχι, αφορά σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη και το αίτημά σου να γνωστοποιήσεις εκείνη τη στιγμή τον αριθμό του λογαριασμού δεν γίνεται δεκτό. Πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία. Περιττό δε να σας πούμε, ότι ακόμη και να τον είχατε αναγράψει στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο διότι το τμήμα εσόδων της κάθε εφορίας που είναι υπεύθυνο για τις επιστροφές, δεν έχει πρόσβαση στο τι έχουμε αναγράψει στις φορολογικές μας δηλώσεις. Ποια είναι επομένως τα επόμενα βήματα;

1. Θα περιμένετε να έρθει το ειδοποιητήριο για να πάτε (για τρίτη φορά) στην εφορία και να δηλώσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό

2. Θα περιμένετε η εφορία να στείλει τα χαρτιά στην Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα της Ελλάδας να μεταφέρει την εντολή στην τράπεζα από την οποία θα πάρετε τα χρήματά σας.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί γι’ αυτό. Θα σας απαντήσουμε όπως μας απάντησε και ο υπάλληλος της εφορίας. «Μην περιμένετε να κάνετε Χριστούγεννα με αυτά τα λεφτά».

www.fpress.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Θες να πάρεις επιστροφή φόρου; Δες πως θα σε βασανίσει η εφορία”

  1. Είναι αυτονόητο, ότι για την παραπάνω διαδικασία δεν ευθύνονται οι εφοριακοί, αλλά το υπουργείο.

    Με λίγα λόγια, καθόρισαν την παραπάνω διαδικασία, ώστε να καθυστερήσουν τις επιστροφές φόρου.

    Έτσι δημιουργώ και εγώ πρωτογενή πλεονάσματα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *