Η αξιοπιστία του διαδικτύου

γράφει ο Begar

Κατά καιρούς έχουμε προτρέψει τα μέλη μας να είναι πολύ προσεκτικά και να μην πιστεύουν ο,τι διαβάζουν, «καταπίνοντάς το αμάσητο».

Ο πολίτης, γενικά, πρέπει να είναι πολύ δύσπιστος, είτε παρακολουθεί τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, είτε διαβάζει «έγκυρες και έγκριτες» εφημερίδες, είτε διαβάζει «έγκυρα και έγκριτα» blog.  Εμπιστοσύνη σε κανέναν!!!!!  

Μπορεί για τη δικαιοσύνη να λένε ότι «ο καθένας θεωρείται αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του», αλλά στο χώρο της ενημέρωσης ισχύει το ακριβώς αντίστροφο: «Κάθε είδηση που θα ακούσεις στην τηλεόραση ή θα διαβάσεις σε εφημερίδες και διαδίκτυο, θεωρείται ψέμα, μέχρι εσύ ο ίδιος, προσωπικά, να εξακριβώσεις ότι είναι αλήθεια.

Και αυτό, διότι στη διεφθαρμένη και διαβρωμένη, μέχρι αηδίας, κοινωνία, όπου ζούμε, δεν ξέρουμε τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί ο κάθε επαγγελματίας ψευταράς, είτε εμφανίζεται ως δημοσιογράφος, είτε εμφανίζεται ως «αγνός» blogger.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι ένα κείμενο που αναπαράγεται σήμερα στο διαδίκτυο, το οποίο ισχυρίζεται ότι τα πνευματικά δικαιώματα του Εθνικού Ύμνου της Πατρίδας μας, πουλήθηκαν σε ιαπωνική εταιρία και σε προσπάθεια να ανεβεί στο youtube ο εθνικός ύμνος, η google αντέδρασε λέγοντας ότι γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη.

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο youtube, θα βρει άπειρα video με τον εθνικό μας ύμνο. Επίσης, θα μπορούσε κάποιος να ρίξει μια ματιά εδώ http://www.copyright.com.gr/index.php?page=aepi, όπου αναφέρεται «Η πνευματική ιδιοκτησία πάνω σε ένα πνευματικό έργο, σύμφωνα με το νόμο διαρκεί 70 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού του. Μετά την παρέλευση των 70 ετών το έργο αυτό καθίσταται «κοινό κτήμα», πχ, τα παραδοσιακά τραγούδια, οι κλασσικές συνθέσεις.»  

Ο Διονύσιος Σολωμός, ποιητής-δημιουργός των στίχων του Εθνικού μας Ύμνου, πέθανε το 1857, ο δε Νικόλαος Μάντζαρος, που έγραψε τη μουσική,πέθανε το 1872. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν υφίστανται πνευματικά δικαιώματα από το 1942 και μετά.

Η πλάκα είναι ότι έτρεψαν να αναδημοσιεύσουν την είδηση και μεγάλες ιστοσελίδες, επώνυμων δημοσιογράφων, αλλά μετά από λίγο, καταϊδρωμένοι τις κατέβασαν. Τέτοια ρεζιλίκια!

Εγώ δημοσιογράφος δεν είμαι, αλλά μου πήρε μόνο ένα δεκάλεπτο για να κάνω μια σύντομη έρευνα, ώστε να στηρίξω τα παραπάνω γραφόμενα, παραθέτοντας τους αντίστοιχους συνδέσμους. 

Συμπέρασμα: Μην καταπίνετε αμάσητο ο,τι ακούτε ή διαβάζετε, όποια και να είναι η πηγή. Αμφισβητείστε και ερευνήστε, μέχρι να εξακριβώσετε μόνοι σας ότι η είδηση είναι αληθινή.

https://daneiakartes.info/?p=35292

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *