«Η Αθήνα τρέμει – και οι πιστωτές της επίσης»

Σχόλια και παρασκήνια από την Ελλάδα κυριαρχούν και σήμερα στις γερμανικές εφημερίδες, ενώ δεν λείπουν τα επαναλαμβανόμενα σενάρια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Η Αθήνα τρέμει – όπως και οι πιστωτές της», γράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, αναφερόμενη στη νέα καθυστέρηση για την καταβολή της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, την οποία ερμηνεύει ως εξής: «Χθες για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ευρωζώνη μπορεί να μην αποφύγει τελικά ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους. Για τις ενδεχόμενες συνέπειες του στις τράπεζες ‘γίνεται μία εντατική συζήτηση’, δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο».
«Η αναδιάρθρωση της Αθήνας πλησιάζει», επιγράφεται σημερινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου, το οποίο πάντως αρχίζει με μία περιήγηση στην Ελλάδα των απεργιών: «Αυτήν την εποχή ένας περίπατος στην Αθήνα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε περιπέτεια τρόμου. Οι απεργίες σε λεωφορεία και μετρό προκαλούν συνεχώς μποτιλιάρισμα. Δρόμοι και πλατείες καταλαμβάνονται συνήθως από διαδηλωτές. Στην ελληνική πρωτεύουσα επικρατεί χάος».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Γερμανία εξετάζει σοβαρά τα σενάρια για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά αντιμετωπίζει τις ενστάσεις της Γαλλίας. «Στο Παρίσι δεν ενθουσιάζονται με το κούρεμα, το οποίο θα είχε αρνητικές συνέπειες για γαλλικές τράπεζες που έχουν εκτεθεί σε ελληνικά ομόλογα. Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο: Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θέλει να αποφύγει το κούρεμα πριν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, γιατί ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ομολογία αποτυχίας στην πολιτική για τη διάσωση της Ελλάδας».

«Θρίλερ στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες», βλέπει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου μετά τη συνάντηση του Eurogroup. Και εξηγεί: «Ο (πρόεδρος του Eurogroup) Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση. Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Νιντιέ Ρέϊντερς δήλωσε ότι τα αποθέματα της υπερχρεωμένης χώρας επαρκούν μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το ερώτημα είναι εάν όλα αυτά ισχύουν πράγματι ή εάν το Eurorgoup παίζει με τη φωτιά – και με την πτώχευση της Ελλάδας».

Η γερμανική έκδοση των Financial Times βλέπει με κριτική διάθεση το αυριανό ταξίδι του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και εβδομήντα Γερμανών επιχειρηματιών στην Αθήνα: «Το ταξίδι του Ρέσλερ με ασυνήθιστα μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο. (…) Στα τέλη Ιουλίου ο ίδιος ο Ρέσλερ είχε προαναγγείλει μία Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, προκαλώντας μεγάλες προσδοκίες για γερμανικές επενδύσεις στην εξαντλημένη ελληνική οικονομία. Γινόταν λόγος ακόμα και για σχέδιο Μάρσαλ, που θα αναθερμάνει την ανάπτυξη και θα απελευθερώσει τη χώρα από τη μέγγενη των χρεών. Σήμερα λίγα απομένουν από εκείνες τις διακηρύξεις. Υπάρχει βέβαια μεγάλο ενδιαφέρον για νέες συνεργασίες, τόσο στη γερμανική, όσο και στην ελληνική πλευρά. Αλλά θα ήταν ήδη επιτυχία να επιλυθούν οι σημερινές διαφορές των γερμανικών εταιριών με το ελληνικό κράτος. Αυτό και μόνο θα συνέβαλε στην αισθητή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».
Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στην προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα των μέτρων. «Μπουλντόζα χωρίς δύναμη» επιγράφεται το σχετικό ρεπορτάζ και ο αρθρογράφος εξηγεί: «Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αγωνίζεται για να αποσπάσει τη συγκατάθεση των Ελλήνων στην πολιτική λιτότητας. Αλλά τους πείθει όλο και λιγότερο, από τη στιγμή μάλιστα που η τρύπα του προϋπολογισμού διευρύνεται όλο και περισσότερο».
xrimanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *