Εφορία: «Στοχευμένες» κατασχέσεις σε λογαριασμούς που έχουν χρήματα

Με ρυθμούς χιονοστιβάδας αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία και εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι απειλούνται με κατασχέσεις  τραπεζικών  καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Κάθε εργάσιμη ημέρα εκδίδονται περίπου 770 κατασχετήρια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις  η εφορία δεν βρίσκει τίποτε να κατασχέσει.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 3,3 δισ. ευρώ και το συνολικό ποσό τους ανήλθε σε 94,3 δισ. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο, που είναι μήνας χωρίς μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις, έμειναν απλήρωτοι φόροι 658 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια του τριμήνου Ιανουαρίου-Μαρτίου έγιναν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 50.399 οφειλέτες. Τα αποτελέσματα όμως ήταν πενιχρά – το Δημόσιο και τα Ταμεία εισέπραξαν πολύ μικρό μέρος των απαιτήσεων τους.

Για «άσφαιρες» κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μίλησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. «Είναι αλήθεια πως μεγάλος αριθμός κατασχέσεων είναι “άσφαιρος” γιατί είμαστε “τυφλοί” – δεν ξέρουμε που έχει κάποιος λογαριασμό και τι υπόλοιπο έχει στον λογαριασμό του», είπε.

Για να περιοριστούν οι «άσκοπες» κατασχέσεις και να εστιάζονται εκεί όπου υπάρχουν χρήματα προς κατάσχεση, ετοιμάζεται συνεργασία της Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες. Ετσι, η εφορία θα μπορεί να κάνει λιγότερες μεν αλλά στοχευμένες κατασχέσεις, που θα αυξήσουν τα έσοδα.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *