Εφιάλτης των επιχειρήσεων οι συναλλαγές στο εξωτερικό

«ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ διαστάσεις» προσλαμβάνει πλέον το ζήτημα της ρευστότητας των εγχώριων εξαγωγικών επιχειρήσεων, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν επιχειρηματικοί φορείς, εδώ και λίγες εβδομάδες, απαιτείται μετρητό κάλυμμα 200% προκειμένου οι ξένες τράπεζες να προσθέσουν την επιβεβαίωσή τους επί ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή που εκδίδονται από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ή να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές με βάση αντεγγυητικές επιστολές, που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.

Το 100% του μετρητού καλύμματος θα παραμένει δεσμευμένο στην αλλοδαπή ανταποκρίτρια τράπεζα και το υπόλοιπο 100% θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή της υποχρέωσης.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει ευθέως τη δραστηριότητα των μεταποιητικών και άλλων επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες και αντιμετωπίζουν, εδώ και αρκετό καιρό, το οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας στο εσωτερικό, αλλά και την καθίζηση της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου είναι τρομοκρατημένοι από τη διαπίστωση ότι παγιώνεται το καθεστώς των συναλλαγών με μετρητά αντί εγγυητικών επιστολών τραπεζών (που δεν γίνονται αποδεκτές στο εξωτερικό) με τους προμηθευτές στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες για περαιτέρω ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, οι διεθνείς τράπεζες ανέστειλαν τις πιστωτικές γραμμές που τηρούσαν με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών και εργασιών Treasury.

Σε όσες περιπτώσεις ζητείται από τις αλλοδαπές τράπεζες να προσθέσουν την επιβεβαίωσή τους επί ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή που εκδίδονται από ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ή να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές με βάση αντεγγυητικές επιστολές έκδοσης ελληνικών τραπεζών, απαιτείται η δέσμευση ισόποσου μετρητού καλύμματος σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, το οποίο θα αποδεσμεύεται μόνο μετά την οριστική πληρωμή ή λήξη της ενέγγυας πίστωσης/πίστωσης σε αναμονή ή μετά την επιστροφή στα γκισέ της αλλοδαπής τράπεζας της εγγυητικής επιστολής που εξέδωσε.

www.express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *