Επέστρεψαν καταθέσεις 4 δισ ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία που αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι αναφορικά με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έχουν επιστρέψει κεφάλαια 4 δισ ευρώ, με βασικό μοχλό τον τουρισμό. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς σχολιάζουν παράλληλα το γεγονός πως η εξάρτηση των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον ELA κάθε εβδομάδα γίνεται όλο και μικρότερη, γεγονός που δείχνει ότι οι εγχώριες τράπεζες όλο ένα και δανείζονται μικρότερα ποσά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Μάιο του 2015 είχαν φύγει καταθέσεις 4,5 με 5 δισ ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το γεγονός της επιστροφής περί των 4 δισ, δείχνει σαφείς τάσεις σταθεροποίησης.

Το γεγονός αυτό συνδέεται και με την τελική έγκριση των Θεσμών όσον αφορά το αίτημα του Γιάννη Στουρνάρα για χαλάρωση των capital controls. Ο διοικητής της ΤτΕ είχε μιλήσει επίσης πρόσφατα στην Βουλή για την επιστροφή των καταθέσεων.

Χαλαρώνουν τα capital controls

Το “πράσινο φως” άναψαν οι Θεσμοί αναφορικά με το αίτημα-εισήγηση που είχε αποστείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας για την σταδιακή άρση των capital controls. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα όπως το χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς και στελέχη των τραπεζών προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της εξομάλυνσης των οικονομικών συνθηκών. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ΕΚΤ, στην οποία έχει αποσταλλεί επίσης το σχετικό αίτημα, στην συνεδρίαση της Πέμπτης.   

Τι είχε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας

Αίτημα – πρόταση προς τους Θεσμούς απέστειλε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με την άρση περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων (capital controls), όπως γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλοντας την σταδιακή χαλάρωση το επόμενο διάστημα.

Στις βασικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται αλλαγές όσον αφορά την θεσμοθέτηση του νέου χρήματος ώστε οι καταθέσεις που έρχονται από το εξωτερικό και γενικότερα το λεγόμενο “φρέσκο χρήμα” να μην υπόκειται σε κανένα περιορισμό. 

Άλλο σημείο είναι η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει πάρει τα 420 ευρώ που δικαιούται την εβδομάδα, να μην χάνει το δικαίωμα και να μπορεί να προβεί στην ανάληψη (420+420) την επόμενη εβδομάδα. 

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων. Τέλος για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%. 

Σε άλλα βασικά σημεία της τοποθέτησης του, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε για μια ακόμη φορά πως το βασικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα είναι τα “κόκκινα δάνεια”. Όπως τόνισε οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους στα εν λόγω μη εξυπηρετούμεα δάνεια κατά 40%.

Από την άλλη πλευρά, προέβλεψε ότι το 2016 αναμένεται ύφεση 0,3% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,5% και ρυθμός 3% για το 2018. Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. 

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Ακόμη επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *