Εξώδικο του ΕΒΕΑ προς την Τράπεζα της Ελλάδος

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απέστειλε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος εξώδικη δήλωση με την οποία καλεί τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει στο ακέραιο τις καταθέσεις του Επιμελητηρίου και επιφυλάσσεται για κάθε δικαίωμά του για δικαστική επιδίωξη των καταθέσεών του στο ακέραιο.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΒΕΑ η εξώδικη δήλωση απεστάλη μετά την ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα διαθέσιμα του ΕΒΕΑ μειώθηκαν από 11 εκατ. ευρώ σε 4,3 εκατ. ευρώ, λόγω απωλειών της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κατά δήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση του Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος σε ανακοίνωση της 27ης Ιανουαρίου τονίζει ότι είναι υποχρεωμένη να επενδύει αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα άμεσα. Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση “η διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν διενεργείται ελεύθερα, αλλά αυστηρά εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος (άρθρο 15, παρ. 11, υποπαρ. γ’, ν. 2469/1997). Σύμφωνα με τους κανόνες της διάταξης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (σε «κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου» κατά τη διατύπωση του νόμου) και μάλιστα άμεσα”.

Το εξώδικο του ΕΒΕΑ

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *