ΕΚΤ: Μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων

Στο 0,30% μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων η ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, με ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου.

Το βασικό επιτόκιο για τις κύριες λειτουργίες αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής θα ανακοινωθούν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει.

Η ΕΚΤ έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα στην μάχη της εναντίον του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, αποφασίζοντας να οδηγήσει τα επιτόκιά της περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος, σε μια κίνηση που η κεντρική τράπεζα ελπίζει ότι θα τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Η κίνηση έρχεται να εδραιώσει τις διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις που έχουν ακολουθήσει η ΕΚΤ και η αμερικανική Federal Reserve. Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτόν τον μήνα, και έτσι να “ξεκολλήσουν” από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται για επτά χρόνια.

Η ανακοίνωση των περαιτέρω μέτρων υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi είναι πιθανό να παρουσιάσει την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Draghi θα ανακοινώσει τόσο μια επέκταση του προγράμματος όσο και μια αύξηση του ποσού των μηνιαίων αγορών (που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 60 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως κρατικά ομόλογα).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *