Δώρο Παπαδήμου για τούς τραπεζίτες… Εξουδ ετέρωση haircut ομολόγου με αναδιάρθρωση

Γράφει ο Αδαμάντινος

Eνα κούρεμα ομολόγων (haircut) για να είναι στο μέγιστο αποτελεσματικό για το δανειζόμενο, θα πρέπει να μη συνυπάρχει νέα συμφωνία με το δανειστή π.χ. έκδοσης νέων ομολόγων μέ άλλο επιτόκιο και με άλλες εγγυήσεις. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που λέγεται ως “κούρεμα σε εθελοντική βάση”, που σημαίνει ότι ο δανειστής συμφωνεί εθελοντικά με το δανειζόμενο προκειμένου ο δανειστής να μη χάσει πλήρως τα λεφτά του απο το δανειζόμενο (χρεοκοπία). Σε αυτό το σημείο ο σωστός δανειστής πρέπει να κατέχει CDS(ασφάλιστρα κινδύνου) ώστε σε περίπτωση χρεοκοπίας να μη χάσει τα λεφτά του.

Ως γνωστό, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δεν έχουν CDS, τα οποία παραμένουν ένα κρυφό χαρί διαπραγμάτευσης και μεγιστοιοποίησης κέρδους για όσους τα έχουν. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση ΓΑΠ έχει αντικαταστήσει παλαιά ομόλογα με νέα στο προηγούμενο haircut 21%, όπου όμως το Ελληνικό Δίκαιο αντικαθίσταται απο το Αγγλικό και στις εγγυήσεις μπαίνει ως υποθήκη ο κρατικός πλούτος, στον οποίο με το νέο μνημόνιο θα προστεθεί και ο ιδιωτικός. Ετσι γίνεται κατανοητό, γιατί στο νέο haircut 50% που συζητείται δεν θέλει να συμμετέχει η ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε ότι καλύτερο μπορούσε για να υπερχρεώσει την Ελλάδα και να τη βάλει στο ΔΝΤ, να αλλάξει παλαιά τοξικά ομόλογα των δανειστών με νέα υγειή και με καλύτερες εγγυήσεις.

Η αντισυνταγματικά εκλεγμένη κυβέρνηση Παπαδήμου θα συνεχίσει την ίδια πολιτική καταχρέωσης και ξεπουλήματος της χώρας προσβλέποντας στην μεταφορά πλούτου στις ιδιωτικές τράπεζες απο τις εθνικές τράπεζες (ΕΚΤ,EKT= Εθνικές Τράπεζες, ευρωομόλογα κλπ) ή από τους πολίτες όλων των κρατών με φόρους κλπ. Ολα αυτά με αφορμή τη διόρθωση των δημοσιονομικών κάθε χώρας, τη σωτηρία των PIIGS και την ανάγκη δήθεν υποστήριξης τοιυ ευρώ, σε συνθήκες εκφοβισμού, έλλειψης ανάπτυξης και έλλειψης δημοκρατίας. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης έχει γίνει πλέον γνωστός στο λαό και όλοι μιλούν για ένα σχέδιο ξεπουλήματος της χώρας που αποφέρει κέρδη σε όλους τους συμβαλλόμενους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, σε πολλά και διαφορετικά στάδια. Η ΕΕ έχει μετατραπεί από Ευρώπη των Εθνών σε Ευρώπη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αλλαγή Συμφωνίας

Τις τελευταίες ημέρες ακούω να πέφτουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη κυβέρνηση των τραπεζιτών-οργάνων τηςTrilateral Commission και της Goldman – Sachs και τους τραπεζίτες που έχουν τοξικά Ελληνικά ομόλογα. Συζητιέται αποδοχή του haircut 50% αλλά παράλληλα και έκδοση νέων ομολόγων με νέα επιτόκια (Yield) και δή μετά την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης απο τη κατοχική κυβέρνηση Παπαδήμου, ωστε να υπάρχουν καλύτερες εγγυήσεις και να ισχύει το Αγγλικό αντί το Ελληνικό Δίκαιο, του οποίου η φιλοσοφία είναι με το δανειστή. Υπενθυμίζω ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει αρχίσει να προετοιμάζεται για την περίτπωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, φαντάζομαι διαμορφώνοντας κατά το δοκούν και το υπάρχον Αγγλικό Δίκαιο…

Αν εκτός απο haircut γίνει και αναδιάρθρωση του χρέους τότε είναι δυνατόν οι τράπεζες να μην έχουν καμμία ζημία αλλά το Ελληνικό Χρέος θα αυξηθεί. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο αφού θα ελλαττωθούν οι ετήσιες υποχρεώσεις τις χώρας έναντι των δανειστών.

Στη φωτογραφία φαίνονται δύο περιπτώσεις αναδιάρθρωσης του χρέους μετά από “haircut”, oι οποίες δεν προσφέρουν καμμία ζημιά για τις τράπεζες!

Σας τις παρουσιάζω για να καταλάβετε,

1. τι δυνατότητες δημιουργικής λογιστικής υπάρχουν, πόσο σημαντικά είναι τα νούμερα και το να δίδεται σημασία στις λεπτομέρειες.

2. ότι κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους με δανειστή πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και μάλιστα για κάθε ομόλογο που κατέχει. Το τελευταίο ειναι απαραίτητο να γίνεται, απο τη στιγμή που η διαπραγμάτευση αφορά δισεκατομμύρια ευρώ.

3. ότι υπάρχουν μαθηματικοί τύποι που μπορούν επακριβώς να υπολογίσουν τη ρεμούλα ή όχι που προκύπτει απο κάθε διαπτραγμάτευση. Ευτυχώς ξέρω να τους παράγω, όταν χρειάζεται…

4. ότι στο μέλλον μπορεί μετά από έρευνα να προκύψουν νομικά κολάσιμες πράξεις ακόμη και για τον τρόπο, που έγινε το παλαιόhaircut του 21%.

Στη περίτπωση (Α), ένα haircut 35% δεκαετών ομολόγων με έκδοση νέων ομολόγων και νέο επιτόκιο 13.2% (ΔΥ=8.2% αύξηση + 5% αρχικό επιτόκιο) δεν θα δημιουργούσε καμμία ζημία στις τράπεζες χωρίς μεταβολή της διάρκειας του ομολόγου (φαίνεται στο σχήμα), Αντίθετα, ένα haircut 20% με έκδοση νέων ομολόγων και νέο επιτόκιο 8.5 % (ΔΥ=3.5% αύξηση+5% αρχικό επιτόκιο) δεν θα δημιουργούσε καμμία ζημία στις τράπεζες χωρίς μεταβολή της διάρκειας του ομολόγου (δεν φαίνεται στο σχήμα),Aντιλαμβάνεστε τα κέρδη που προκύπτουν για τους δανειστές αν παράλληλα με την αύξηση του επιτικίου μια δοτή κυβέρνηση δεχτεί να παρατείνει κάποια χρόνια τα νέα ομόλογα.

Στη περίπτωση (Β), ένα haircut 21% δεκαετών ομολόγων με έκδοση νέων ομολόγων και ίδιο επιτόκιο 5% δεν θα δημιουργούσε καμμία ζημία στις τράπεζες αν παρατεινόταν η ζωή τους κατά 7.3 χρόνια (φαίνεται στο σχήμα).

Συμπέρασμα

Haircut με αναδιάθρωση χρέους δεν σημαίνει απαραίτητα ζημία για τις τράπεζες αλλά ούτε και μείωση του Ελληνικού χρέους. Μια τέτοια πράξη όμως μπορει να κάνει το χρέος βιώσιμο.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα…

ΥΓ.

Το άρθρο το έγραψα γιατί ΚΑΠΟΙΟΣ Ακαδημαικός στην Ελλάδα έπρεπε να το κάνει. Επειδή δεν μπορούσε να το κάνει, το έκανα εγώ…

To άρθρο προτείνεται ιδιαίτερα για βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου που κάνουν Αντιπολίτευση, σωστή αντιπολίτευση….

adamadinos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *