«Δουλοπάροικοι» στα χωράφια τους χιλιάδες αγρότες με ενυπόθηκα κόκκινα δάνεια στην πρώην ΑΤΕ

Οι ιδιοκτήτες – αγρότες θα παραμένουν διαχειριστές των κτημάτων τους πληρώνοντας ενοίκιο και στο μέλλον θα μπορούν να ανακτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας μόνο αν εξυπηρετούν τις προβλεπόμενες δόσεις του ενυπόθηκου δάνειου.

Αυτό είναι το ρεζουμέ των «ειδοποιητηρίων» που απέστειλαν οι εκκαθαριστές της πάλαι ποτέ κραταιάς Αγροτικής Τράπεζας σε χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι με την σειρά τους αντιδρούν έντονα στην προοπτική αυτή, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σ’ αυτή τη βάση, οι πληροφορίες θέλουν να επανέρχεται στο προσκήνιο παλιότερη πρόταση που λέει να δοθεί µια τελευταία δυνατότητα στους δανειολήπτες µε ενυπόθηκα δάνεια, να χάσουν προσωρινά και όχι οριστικά τη ιδιοκτησιακή σχέση µε τα υποθηκευμένα ακίνητα, από τη στιγμή που δεν είναι σε θέση να καλύψουν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή τον όποιο προτεινόμενο µέχρι στιγμής διακανονισμό.

Σ’ αυτή τη λογική, οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα παραμένουν διαχειριστές των ακινήτων (κτημάτων εν προκειμένω) και θα µπορούν να ανακτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας µετά από χρόνια, µόνο και εφόσον, εξυπηρετούν από εδώ και µπρος τις προβλεπόμενες δόσεις, οι οποίες θα ενσωματώνουν επί της ουσίας κάποιο ενοίκιο και κάποιο µέρος της αξίας του ακινήτου. Όταν θα ολοκληρώνεται ο πολυετής κύκλος αυτού του ιδιότυπου Leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) το ακίνητο θα περιέρχεται εκ νέου στον αρχικό ιδιοκτήτη – αγρότη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου προσπαθώντας να διασκεδάσει την σωρευμένη οργή των αγροτών ανέφερε ότι «στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η προστασία της αγροτικής περιουσίας που βρίσκεται στα χεριά των εκκαθαριστών – πρώην ΑΤΕ. Τα κτήματα αυτά θα παραμείνουν στα χεριά του αγρότη όχι ως κυριότητα αλλά οποίος συνεχίζει να έχει γεωργική δραστηριότητα να μπορεί να συνεχίσει την καλλιέργεια της γης του αρκεί να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και άλλη πρόταση παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με σκεπτικό να μην εκποιηθεί υποθηκευμένη αγροτική γη σε επενδυτές – κοράκια προτείνετε στους εκκαθαριστές της πρώην ΑΤΕ την καταγραφή εκτίμηση, και διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων σε αγροτικά και αστικά. Έτσι τα αστικά περιουσιακά στοιχεία περνούν στην διάθεση των εκκαθαριστών της πρώην ΑΤΕ ενώ τα αγροτικά περιουσιακά στοιχεία μεταφέρονται στον Οργανισμό Διατήρησης Ακίνητων Γενώ και Εξοπλισμού (ΟΔΙΑΓΕ) του ΥπΑΑΤ.

Ουσιαστικά με αλλά λόγια, οι αγρότες – δανειολήπτες που έχουν κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια, βρίσκονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης : θα μπορούν να δουλεύουν τα χωράφια τους με ενοίκιο ως σύγχρονοι… δουλοπάροικοι αν όμως εγκαταλείψουν την γεωργική ασχολία θα χάσουν και τα σπίτια τους!

Και μιλάμε για περίπου 45.000 αγρότες και πλέον των 550 συνεταιρισμών οι οφειλές των οποίων προσδιορίζονται στα 3.5 δισ ευρώ.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *