Διπλός πονοκέφαλος για τις ελληνικές τράπεζες στο 2ο εξάμηνο

Σε τεντωμένο σκοινί εκτιμάται ότι θα ακροβατήσουν από τον Ιούνιο και μετά δανειολήπτες και τράπεζες καθώς θα υπάρξουν δύο ανησυχητικοί για το εισόδημα, κυρίως των νοικοκυριών, παράγοντες: Πρώτον, η έναρξη πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων και δεύτερον, η αύξηση των εξόδων μετά το πέρας του Αυγούστου, όπως συμβαίνει παραδοσιακά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν, πάντως, στο Euro2day.gr πως αντισταθμιστικά στις πιέσεις αναμένεται να συμβάλουν, αφενός, η εξαιρετική, όπως όλα δείχνουν, τουριστική περίοδος στο μέτωπο των εσόδων, αφετέρου, η κρατική στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας, κυρίως το πλαφόν που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Και οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha BankΑΛΦΑ +0,97%), μιλώντας στους αναλυτές, τόνισαν ότι τα σημάδια από τη συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο ήταν συντηρητικοί στις προβλέψεις τους, τονίζοντας πως «παρακολουθούν στενά τα δανειακά χαρτοφυλάκια».

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως οι προβλέψεις τους φθάνουν χρονικά μέχρι και τον Ιούνιο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε εκτίμηση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Οι παράγοντες ανησυχίας

Οι δύο κατηγορίες δανείων στις οποίες οι τράπεζες στρέφουν την προσοχή τους είναι: α) τα δάνεια που βγήκαν από τα προγράμματα προστασίας -μέσω της κρατικής επιδότησης ποσοστού της μηνιαίας δόσης- Γέφυρα για φυσικά και νομικά πρόσωπα αλλά και β) μέρος των ρυθμισμένων δανείων (forbone loans), τα οποία είναι μεν ενήμερα αλλά οι δανειολήπτες τους είναι «ευάλωτοι» στις κρίσεις.

Μέχρι στιγμής, τα εν λόγω χαρτοφυλάκια δεν δείχνουν σοβαρό πρόβλημα, διαφαίνονται, όμως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κάποιες αρρυθμίες. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τις εισοδηματικές πιέσεις.

«Δεν υπάρχει διάθεση, προς το παρόν, από την πλευρά των δανειοληπτών να εγκαταλείψουν την πληρωμή του δανείου. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, ωστόσο όσο βαθαίνει η ενεργειακή κρίση και εδραιώνεται ο πληθωρισμός, η εικόνα θα δυσκολεύει. Όχι για όλους αλλά για τους πιο ευάλωτους, για όσους δεν έχουν έστω ένα μικρό οικονομικό «λίπος», αναφέρει στο Euro2day.gr αρμόδια τραπεζική πηγή.

 

Δύσκολη η εξίσωση για τους servicers

Και μπορεί στις τράπεζες να υπάρχει μια σταθερότητα ως προς τη συμπεριφορά των δανειακών χαρτοφυλακίων, δεδομένου ότι έχει παραμείνει στους ισολογισμούς το πλέον υγιές κομμάτι, η εικόνα όμως είναι διαφορετική στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), στις οποίες έχει περάσει κάθε λογής δάνειο. Σύμφωνα με στελέχη από την αγορά των servicers, υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση μήνα ικανός αριθμός δανειοληπτών που ζορίζεται στην εξυπηρέτηση της μηνιαίας δόσης, γεγονός που δείχνει μια τάση.

Τέλος, μια άλλη πηγή ανησυχίας αποτελούν τα δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν οριακά κέρδη προ φόρων, δηλαδή κερδοφορία που δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *