Διασώστε άμεσα τις τράπεζες – Αν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και βίαια να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει, όσο παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο.
Μπορεί η κυβέρνηση να είναι μεταβατική αλλά τουλάχιστον θα επαναφέρει τις ισορροπίες στην χώρα και θα αποτρέψει την χρεοκοπία.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και αν άμεσα δεν παρθούν αποφάσεις στήριξης των τραπεζών θα οδηγηθούν βίαια σε κρατικοποίηση.
 
Είναι προφανές ότι όταν  σε μηνιαία βάση οι καταθέσεις μειώνονται 5,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 183,2 δις και με βάση εκτιμήσεις τον Οκτώβριο έφθασαν στα 178 δις ευρώ είναι προφανές ότι η ρευστότητα του συστήματος ξεπέρασε τα όρια κινδύνου.
Όταν οι 7 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν στο ELΑ στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ αντλώντας 26,58 δις ευρώ   γιατί η ΕΚΤ μπλόκαρε εγγυήσεις στις τράπεζες, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια κινδύνου.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει βοήθεια από το κράτος πάσης φύσεως τα 98 δις, το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όρια του κινδύνου.
Όταν οι ελληνικές τράπεζες λόγω του haircut θα υποστούν ζημία κοντά στα 18 δις ευρώ, το σύστημα ξεπέρασε τα όρια του κινδύνου.

Εκτινάχθηκε το ELA

Στα 26,58 δισ ευρώ εκτινάχθηκε το ELA τον Σεπτέμβριο από 6,43 δις ευρώ τον Αύγουστο.
Λόγω της αύξησης του ELA μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ στα 77,75 δις ευρώ. Στην λογιστική κατάσταση της ΤτΕ στην κατηγορία  10.3 το συνολικό ποσό που αναγράφεται είναι 41,38 δις ευρώ μείον 14,8 δισ από μεταφορά ομολόγων ισούται με  26,58 δισ ευρώ που είναι το ELA.
Όσον αφορά τις καταθέσεις μειώθηκαν κατά 5,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 183,206 δις ευρώ από 188,663 δις ευρώ τον Αύγουστο.
Είναι προφανές ότι στα όρια του συνεχίζει να ακροβατεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από πλευράς, κεφαλαίων και ρευστότητας.
Το κράτος συνεχίζει να στηρίζει το τραπεζικό σύστημα ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συνολική κρατική βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες φθάνει τα 98 δις ευρώ.
Οι  τράπεζες ξεκίνησαν ήδη να χρησιμοποιούν το 4ο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης μέσω της παροχής εγγυήσεων.
Οι τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει έως τώρα 28 δις ευρώ από τον νόμο Αλογοσκούφη, 15 δις επί θητείας Παπακωνσταντίνου 25 δις επίσης επί θητείας Παπακωνσταντίνου ενώ στις 4 Νοεμβρίου Eurobank, Alpha και Πειραιώς χρησιμοποίησαν και 6,5 δις από τα 30 δις του νέου προγράμματος εγγυήσεων με προοπτική μάλλον να χρησιμοποιηθούν όλα.
Πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν λάβει 98 δις ευρώ άμεσα και κυρίως έμμεσα από το ελληνικό δημόσιο από μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών.
Θα πρέπει να τονιστεί όμως με σαφή τρόπο ότι από αυτά τα 98 δις ευρώ τα 4 δις αφορούν τις προνομιούχες μετοχές και 8 δις ομόλογα που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο.
Τα υπόλοιπα 86 δις ευρώ αφορούν εγγυήσεις. Τι σημαίνει εγγυήσεις; Οι ελληνικές τράπεζες εκδίδουν κοινά ομολογιακά δάνεια τα οποία φέρουν την εγγύηση του κράτους.
Το ελληνικό δημόσιο δεν έδωσε 86 δις αλλά εγγυήθηκε για εκδόσεις έως 86 δις ευρώ.
(Αν συμπεριληφθούν και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους η άμεση ή έμμεση συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην ρευστότητα των τραπεζών και στις εγγυήσεις που καταβάλλουν στην ΕΚΤ φθάνει τα 140 δις ευρώ)

www.bankingnews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Διασώστε άμεσα τις τράπεζες – Αν δεν υπάρξει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και βίαια να οδηγηθούν σε κρατικοποίηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *