Δεν έχουμε κράτος, αλλά τραπεζοκρατία

Κανένα μέτρο σε βάρος της τραπεζοκρατίας δεν πρόκειται να ληφθεί ούτε από αυτή την κυβέρνηση στην Ελλάδα και ας μη μπορούμε να το χωνέψουμε με τίποτα. Αυτό, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τρόικα και φυσικά τα αρπακτικά αφεντικά τους έκοψαν και έραψαν κουστούμια όπου χωρέσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό για να τα φοράνε οι τραπεζίτες με πρώτη και κυρίαρχη την Τράπεζα Πειραιώς!

 

Η Πειραιώς θα είχε την ίδια τύχη με τη XIOSBank ή την Τράπεζα Κρήτης αν δεν κρυβόνταν από πίσω οι άνθρωποι που την ίδρυσαν και οι μεγαλομέτοχοί της. Η Πειραιώς, η οποία ιδρύθηκε επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, με τις ευλογίες της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αλλά σταδιακά και της ΝΔ εξαγόρασε με λεφτά των φορολογούμενων πολιτών που τα πήρε ως ανακεφαλαιοποίηση από εποχής Σημίτη όλα τα καλά τμήματα τραπεζών, όπως η ΕΤΒΑ (βιομηχανική γη, εργοστάσια) και η Αγροτική Τράπεζα (υποθηκευμένο σε αυτήν ήταν ένα πολύ μεγάλο τμήμα των αγροτικών γαιών στην Ελλάδα) και απορρόφησε με αδιαφανείς μεθόδους μακριά από τα βλέμματα της δημοσιότητας άλλες τράπεζες και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αποτέλεσμα να αποκτήσει τόσο μεγάλη δύναμη που σήμερα είναι πράγματι η νο 1 τράπεζα στην Ελλάδα -αλλά πλασματικά-. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κερδισμένη τράπεζα στα τέσσερα χρόνια οργανωμένης φτωχοποίησης του ελληνιικού λαού και φόρτωσης των χρεών της Πειραιώς και λοιπών τραπεζών στην πλάτη του. 

Σήμερα, η Πειραιώς έχει την απόλυτη κυριαρχία στην ελληνική οικονομία με υπογραφές των προηγούμενων κυβερνώντων. Δανείζει στο Δημόσιο, δανείζει στους δήμους, δανείζει στους αγρότες, στους βιομήχανους, τους καναλάρχες των ΜΜΕ, τους νέους επιχειρηματίες, τους παλιούς επιχειρηματίες και ο κατάλογος των δανειζόμενων δεν έχει τελειωμό. Με άλλα λόγια, η Πειραιώς κρατά στο χέρι της ξαφνικά την ελληνική οικονομία και σφίγγει κι άλλο τη γροθιά της, εκβιάζοντας μέσω της τρόικας και της ΕΚΤ που επίσης κερδοφορεί από την ευμάρεια των εγχωρίων τραπεζών και ειδκά της Πειραιώς τον ελληνικό λαό να πληρώσει κι άλλο την κρίση των τραπεζιτών ενώ συνεχίζει να υπερχρεώνει και να κατασχέτει και να βγάζει στο σφυρί σπίτια υπερχρεωμένων δανειοληπτών.  

Το τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό που αποκαλύπτεται στο ενημερωτικό site Κομιστές που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη 

«Σε παράρτημα της τράπεζας Πειραιώς εξελίσσεται και επισήμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την ανάθεση των Οικονομικών του σε μία επί 20ετία υπάλληλο της Τράπεζας νεοεκλεγμένη δημοτική σύμβουλο της παράταξης Μπουτάρη.

Ήδη η καθημερινή λειτουργία του συναρτάται – αν δεν εξαρτάται – από τη συγκεκριμένη Τράπεζα, στην οποία μέτοχος, σύμφωνα με τη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων, ήταν ο “εγνωσμένα αφερέγγυος”, όπως αναφέρει η Proton Bank, παραιτηθείς αντιδήμαρχος, Χασδάι Καπόν.

Ο κ.Καπόν, στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων του 2011, εμφανίζεται να πουλάει 73.500 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και να αγοράζει άλλες 258.000, ενώ για να πάρει το περίφημο δάνειο των 13,2 εκ. ευρώ από την PROTON, για το οποίο είναι εγκαλούμενος για κακούργημα, κατέθεσε ως ενέχυρο 36.521 μετοχές αυτής της τράπεζας, οι οποίες τότε είχαν αξία πάνω από 350.000 και σήμερα περίπου 20.000 ευρώ.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει πάρει παλαιότερα ένα δάνειο από την τράπεζα Πειραιώς, έχει εκεί και την ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ μισθοδοσία του προσωπικού του και πληρώνει τα ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προνοιακά επιδόματα, (παράδειγμα εδώ) ενώ σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά τη λήψη άλλων δύο δανείων, συνολικού ύψους 9,04 εκ. ευρώ, για έργα στο πλαίσιο του προγράμματος “Jessica”, το οποίο στην Ελλάδα διαχειρίζεται η τράπεζα Πειραιώς.

Η ενίσχυση της συνεργασίας της ΤΠ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης από την παράταξη Μπουτάρη το 2011, με την απόφαση να μεταφερθούν σε λογαριασμό του Δήμου στην Τράπεζα Πειραιώς, τα υπόλοιπα των λογαριασμών που ο πρώην Δήμο Τριανδρίας είχε στην Εμπορική.

Αμέσως μετά η τράπεζα “διευκόλυνε” τον Δήμο με μικρές κρίσιμες διαδικαστικές καθυστερήσεις, όταν το Υπουργείο Οικονομικών του είχε μπλοκάρει λογαριασμούς και πολύ σύντομα βρέθηκε να έχει- χωρίς να γίνει προκήρυξη για τη μίσθωση του χώρου- ένα υποκατάστημα μέσα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, μέσω του οποίου γίνονταν όλες οι συναλλαγές του δήμου, εξασφαλίζοντας μία καθημερινή ρευστότητα σε δύσκολες εποχές.

Μάλιστα το συγκεκριμένο υποκατάστημα το εγκαινίασε ο ίδιος ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χριστόδουλος Αντωνιάδης.

 

Λίγο αργότερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε με την τράπεζα Πειραιώς- για την ακρίβεια ο κ.Μπουτάρης με τον κ.Αντωνιάδη- μία συμφωνία “στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των εισπράξεων και των πληρωμών από και προς τους Δημότες και τις Επιχειρήσεις”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς για τις αυτοματοποιημένες συναλλαγές, ωστόσο εκτίμηση είναι πως πρόκειται για προμήθεια και έπρεπε να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία, καθώς τη συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τράπεζα Πειραιώς έγινε και προμηθευτής στα συστήματα ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει και την υιοθέτηση της “winbank” χωρίς να είναι γνωστό αν χρησιμοποιούνται και τα αντίστοιχα συστήματα άλλων τραπεζών.

Παράλληλα, μέσω καταθέσεων σε λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς εισπράττονται τα παράβολα για τα τραπεζοκαθίσματα, και η Τράπεζα Πειραιώς έχει το λογαριασμό για τους παιδικούς σταθμούς ενώ εκδίδει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός.

Σε αυτήν την τράπεζα έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί για διαφορά προγράμματα, όπως το “BLACK SEA BASIN 2007 – 2013”. Μάλιστα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου σε παλαιότερη συνεδρίασή της αποφάσισε να επιστραφεί στην τράπεζα το ποσό 2.689,73 € ως αχρεωστήτως εισπραχθέν από το Δήμο από τους τόκους Α” και Β” εξαμήνου έτους 2013, σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αυτό το πρόγραμμα.

Από την πλευρά της η Τράπεζα υπήρξε αρκετά “γενναιόδωρη”, κάνοντας δωρεές σε νομικά πρόσωπα του Δήμου και ειδικότερα στον Άγιο Στυλιανό, ενώ χρηματοδότησε και μία ημερίδα του Δήμου για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

Όπως προκύπτει από την παραπάνω καταγραφή, θα πρέπει να ελεγχθεί το μέγεθος της εξάρτησης του Δήμου από μία Τράπεζα και μάλιστα σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι αυτός που έκανε τις συμφωνίες ήταν και μέτοχος της Τράπεζας, άρα είχε ίδιον όφελος από τη διεύρυνση της συναλλακτικής της δραστηριότητας.

Πρακτικά καλό θα ήταν να μάθουμε:

Σε τι ποσό ανέρχονται τα δάνεια του Δήμου από την τράπεζα Πειραιώς και σε τι σε άλλες τράπεζες;
Τι ετήσιο τζίρο κάνει ο Δήμος στην Τράπεζα Πειραιώς και τι σε άλλες τράπεζες;
Σε τι ποσό ανέρχεται το σύνολο των δωρεών της Τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο;

 

Δυστυχώς. σε αυτά τα επίπεδα έχει φτάσει η τραπεζοκρατία στην Ελλάδα. Κάθε επιχειρηματική κίνηση εξαρτάται από τη μεγαλοψυχία των μελών του δ.σ. της Πειραιώς σε σημείο που οι διευθυντές των υποκαταστημάτων της ανά την Ελλάδα ξαφνικά να αποκτούν εξουσία που ίσως είναι και πιο μεγάλη από εκείνη του βουλευτή ενός νομού. 

 

Ουσιαστικά, το πισωγύρισμα της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι τελικά τον τελευταίο λόγο σε αυτή τη χώρα δεν τον έχει ο λαός αλλά οι διεφθαρμένοι τραπεζίτες που τοκογλυφούν παραβιάζοντας τη Θεμελιώδη Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι απλά το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο, εκβιάζουν ακόμη και την πολιτική ηγεσία -που προφανώς είναι και εκείνη μπλεγμένη σε σκάνδαλα για να υποκύπτει- και παραμένουν ατιμώρητοι και κυρίαρχοι στη χώρα σε βάρος όλων ημών των υπολοίπων. 

 

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *