«Γκρίνια» των θεσμών στους τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες για άντληση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά
«Κόκκινα» δάνεια και κερδοφορία τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση εκφράστηκε από την πλευρά των δανειστών η ανησυχία τους για την μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών καθώς και για τους χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για την τριετία 2019 – 2021.

Εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις δυνατότητες για άντληση μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από την αγορά ενόψει της ολοκλήρωσης του λεγόμενου Εποπτικού Έλεγχου Αξιολόγησης (το SREP).

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα του ελέγχου σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των πρόσφατων τεστ αντοχής (stress tests) θα προσδιορίσουν τις τυχόν ανάγκες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Εκτιμάται ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα μπορέσουν ν΄αντληθούν μέσω ομολόγων, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει καταστεί δυσχερές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται (άρση του waiver από 21 Αυγούστου) κατ΄εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συζήτηση τέθηκαν θέματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο εταιρικής διοίκησης των τραπεζών.

Πηγή

10 σχόλια σχετικά με το “«Γκρίνια» των θεσμών στους τραπεζίτες για τα κόκκινα δάνεια”

  1. Μπορεί να μου πει κάποιος αν αυτό που έχω διαβάσει για δήλωση τραπεζικού απορρήτου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου είναι μόνο για αυτούς που έχουν πάει με νόμο Κατσέλη, ή είναι και για αυτούς που δεν έχουν παει με αυτό τον νόμο;; Γιατί εγώ χρωστάω μεν,δεν έχω περιουσιακά στοιχεία,αλλά δεν θέλω να ξέρουν οι τράπεζες τι τρώω και τι αγοράζω.Οποτε ξέρει κανείς να με ενημερώσει;;μπορώ να πάω και γω να κάνω τραπεζικό απόρρητο;;; Αν ναι να πάω να τρέξω γιατί η προθεσμία τελειωνει

    1. καλησπέρα,

      αφορά μόνο όσους έχουν πάει με το νόμο Κατσέλη. ΑΛΛΑ’, υπάρχει στα σκαριά μια νέα λίστα από τον Τειρεσία στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι τράπεζες και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αν για παράδειγμα χρωστάτε στην Eurobank, αυτή θα μπορεί να δει με βάση το ΑΦΜ σας σε ποιές άλλες τράπεζες διατηρείτε λογαριασμούς. Δεν θα μπορεί να δει το το υπόλοιπο, κινήσεις κλπ, αλλά αν έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής, θα μπορεί να κάνει κατάσχεση. Το πότε θα εφαρμοστεί δεν το γνωρίζω, αλλά δεν νομίζω οτι θα αργήσει.
      Οπότε έτσι και αλλιώς, καλό είναι να περάσετε από την τράπεζα και να κάνετε αίτηση για ακατάσχετο από ιδιώτες. Τουλάχιστον έτσι θα υπάρχει μια προστασία για 1200-1500 ευρώ το μήνα.

      1. Το λέω πολυ καλοπροαίρετα.
        Επειδη μας διαβάζουν τραπεζοτρολ προσέξτε τι γράφετε για να μην τους δίνουμε και ιδέες.Τα site με δανειολήπτες ειναι τα αγαπημένα τους.
        Και πάλι τονίζω οτι το λέω πολυ καλοπροαίρετα γιατί όλοι να βοηθηθούμε θελουμε.

        1. δεν τους δίνουμε ιδέες, τις δικές τους ιδέες γράφω που έχουν δημοσιευθεί και (είχε αναδημοσιευθεί και εδώ το Μάρτη αν θυμάμαι καλά) και σύντομα θα γίνουν πράξεις, δηλαδή η νέα λίστα του Τειρεσία. Και προειδοποιώ τους δανειολήπτες να πάρουν τα μέτρα τους. Γνωρίζω οτι μας παρακολουθούν όχι μόνο εδώ αλλά μας ψάχνουν και στο facebook, linkedin, instagram κλπ κλπ αλλά δεν καταλαβαίνω τί ακριβώς εννοείτε.

          1. Εκτιμώ πολυ την βοήθεια σας και τις γνώσεις σας και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ.Αυτο το οποίο λέτε προσωπικά δεν το έχω διαβάσει πουθενά αλλα πέρα απο αυτο το θεωρώ πολυ δύσκολο να εφαρμοστεί.Προσκρουει στα προσωπικά δεδομένα σε αντίθεση με το νόμο Κατσέλη στον οποίο ο δανειολήπτης ζητάει προστασία οπότε αυτομάτως συναινεί στο σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου.
            Και χρηστικά κατα του γνώμη δεν βγαίνει νόημα.Θα δει οτι έχω τέσσερις λογαριασμούς χωρις να ξέρει τι περιέχει ο καθένας και θα κανει τι;Κατάσχεση σε όλους;
            Απλώς θεωρώ οτι κάποιες ειδήσεις διαρρέουν για λόγους εκφοβισμού και μόνο παρόλα αυτα καλα κάνετε και συστήσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό.Και με συγχωρείτε για την παρέμβαση.

          2. Ούτως ή άλλως, το τραπεζικό απόρρητο, σύμφωνα με το άρθρο 24 ν. 2915/2001, δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της τραπεζικής κατάθεσης. Έτσι, δανειστής με εκτελεστό τίτλο μπορεί να επιβάλει κατάσχεση επί τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας της Τράπεζας ως τρίτης, σύμφωνα με τις ΚΠολΔ 982 επ.

            Ο εκτελεστός τίτλος είναι η διαταγή πληρωμής. Αν θέλει δηλαδή η Eurobank, στέλνει δικαστικό επιμελητή δίπλα στην Εθνική και ρωτά: ο τάδε έχει λογαριασμό εδώ? Κατάσχεται. Αυτή η διασταύρωση θα μπορεί πλέον να γίνεται και ηλεκτρονικά χωρίς να μπαίνει στη μέση ο “άμισθος” δικαστικός επιμελητής.

            Άρθρο 24 – Νόμος 2915/2001
            Το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άϋλων μετοχών που καταχωρίζονται στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (Κ.Α.Α.) δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της κατάθεσης ή της μετοχής. Το απόρρητο αίρεται μόνο για το χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή.

            Άρθρο 982 : Κατασχεμένα. Ακατάσχετα
            1. Μπορούν να κατασχεθούν α) χρηματικές απαιτήσεις εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση κατά τρίτων μη εξαρτώμενες από αντιπαροχή ή απαιτήσεις του κατά τρίτων για μεταβίβαση της κυριότητας κινητών μη εξαρτώμενη από αντιπαροχή, β) κινητά πράγματά του που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

    1. οι μισθοί και συντάξεις εξαιρούνται των κατασχέσεων μέχρι ενός ποσού ανά μήνα, δεν θυμάμαι αν είναι 1200 ευρώ ή κάτι παραπάνω. Οτι ξεπερνάει αυτό το όριο, μπορεί να κατάσχεται

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *