«Γενναία» άφεση χρέους για 170.000 «κόκκινους» δανειολήπτες

Εκατόν εβδομήντα χιλιάδες «κόκκινοι» δανειολήπτες που  έχουν  προσφύγει στη Δικαιοσύνη θα  ρυθμίσουν τα δάνεια τους στη λογική του νόμου Κατσέλη, με «γενναία» άφεση χρέους. Αυτό συμφώνησαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Eurobank Νικόλας Καραμούζης.

Οι διαδικασίες για τις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις έχουν εντατικοποιηθεί και στη συνάντηση που είχαν προσφάτως ο Αντιπρόεδρος με τον επικεφαλής της ΕΕΤ «κλείδωσε» η απόφαση, οι τράπεζες να «τρέξουν» ρυθμίσεις αλά νόμο Κατσέλη.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζουν χρόνο και μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τα 95δις ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου είναι «φορτωμένοι» με «κόκκινα» δάνεια ύψους 17δις ευρώ.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες δείχνουν ότι  περί τις 230.000 με 250.000 δανειολήπτες  έχουν υπαχθεί στην ομπρέλα του νόμου. Από αυτούς το 85% έχουν καθυστερούμενες οφειλές σε περισσότερες από 1 τράπεζες και το 15% έχει έκθεση σε μία μόνο τράπεζα. Ενώ ένα ποσοστό 30% ανήκει στην τάξη των στρατηγικά κακοπληρωτών. Αυτοί θα αποκλειστούν από κάθε ευνοϊκή ρύθμιση.

Επίσης από την  επεξεργασία των αποφάσεων που έχουν ήδη εκδώσει τα δικαστήρια  -πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις-  φαίνεται  ότι στο  60% των περιπτώσεων οι δικαστές δικαίωναν τους δανειολήπτες και αποφάσιζαν «κούρεμα» της οφειλής, που ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη έφτανε ακόμα και στο 70%, ενώ υπάρχουν και αποφάσεις με διαγραφή για το 90% της οφειλής.

Τις αποφάσεις αυτές, τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών τραπεζών τις γκρουπάρισαν και αποτέλεσαν τον μπούσουλα για να κατηγοριοποιήσουν τους πελάτες τους, που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου και περιμένουν  την εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Το επόμενο βήμα είναι να τους καλέσουν και να τους προτείνουν ρυθμίσεις ανάλογες με τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα  αποκλειστούν οι  στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή ενα 30%.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *