Βουτηγμένα στα χρέη τα πολιτικά κόμματα

Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δυνατότητα, εκ του νόμου, να ελέγχει ή να παρεμβαίνει σε τραπεζικές συναλλαγές οιουδήποτε, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη. 
Η ερώτηση σχετιζόταν με την εκκαθάριση των τραπεζικών υποχρεώσεων των εν αναστολή αλλά και εν ενεργεία πολιτικών κομμάτων.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Εσωτερικών με ειδική αναφορά στην «Πολιτική Άνοιξη», ζητώντας να ενημερωθεί αν έχουν εξυπηρετηθεί δάνεια που τυχόν είχε λάβει από τράπεζες. Ο κ. Αυγενάκης επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «το συγκεκριμένο εν αναστολή κόμμα χρηματοδοτήθηκε με αρκετά εκατ. δραχμές από κρατική τράπεζα, αλλά από τη στιγμή που ανέστειλε τη δραστηριότητά του δεν γνωρίζουμε πώς και αν αποπληρώθηκαν αυτά τα χρήματα ή εάν ρυθμίστηκαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο ή αν παραμένουν απλήρωτα».
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν λάβει ως σήμερα δάνεια από τράπεζες συνολικού ύψους 245 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχουν εκχωρήσει ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση έως το 2016.
Ο υπουργός Εσωτερικών παραπέμπει και στην επιστολή που έχει αποστείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία έχει ζητήσει από τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα.

«Οι όποιες πρωτοβουλίες ληφθούν για το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων θα πρέπει να τύχουν πλειοψηφικής κοινοβουλευτικής έγκρισης», σημειώνει ο κ. Γιαννίτσης, προσθέτοντας ότι «απαιτείται η συνεργασία όλων των κομμάτων της Βουλής, τα οποία μέσα από τις προτάσεις τους, θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα της σημερινής κατάστασης».

www.voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *