«Βουλιάζει» το λιανεμπόριο

Οι Έλληνες αποφεύγουν όλο και περισσότερο να καταναλώσουν και αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στα στοιχεία για τον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων.

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην αγορά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για το λιανεμπόριο. Οι Έλληνες αποφεύγουν όλο και περισσότερο να καταναλώσουν και αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στα στοιχεία για τον τζίρο όλων των κατηγοριών καταστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η πτώση στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Μάιο του 2016 διαμορφώθηκε στο 8% σε σχέση με τη συγκρίσιμη περσινή περίοδο, ωστόσο ο φετινός Μάιος αναδεικνύεται ως ο χειρότερος από το 2010 για τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου. Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι πωλήσεις τροφίμων και καυσίμων, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο προήλθε κυρίως από την υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 16,7% στα πρατήρια καυσίμων, κατά 7,2% στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), κατά 5,6% στα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης – υπόδησης, κατά 4,7% στα βιβλιοχαρτοπωλεία και κατά 2,8% στα φαρμακεία, τα οποία πωλούν, βεβαίως, και καλλυντικά. Μεγάλη υποχώρηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, μανάβικα κ.λπ.), κατά 7,4% τον Μάιο του 2016 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2015.

Εξίσου απογοητευτική είναι η κατάσταση και σε επίπεδο όγκου πωλήσεων. Ο δείκτης όγκου στο λιανεμπόριο υποχώρησε κατά 6,4% τον Μάιο του 2016. Η κατηγορία καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στο 7,1%, ενώ η υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ αγγίζει το 6,2%, στα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης το 6,8% και στα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων επίσης το 6,8%.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *