Βουλιάζει η κατανάλωση, σε ιστορικό χαμηλό η αποταμίευση

Τον “συναγερμό” των τραπεζών για την πορεία και την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, καθώς και για την πορεία των καταθέσεων, επιβεβαιώνουν τα οικονομικά στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, μειωμένη πρόθεση για κατανάλωση το προσεχές δωδεκάμηνο, άνοδος του ποσοστού των νοικοκυριών που μόλις τα βγάζουν πέρα και πρόθεση για αποταμίευση σε ιστορικό χαμηλό, δημιουργούν ένα “εκρηκτικό” μίγμα συνθηκών για τις τράπεζες. 

Ξεκινώντας από την πρόθεση για αποταμίευση, τα στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο δείχνουν ότι ο σχετικός δείκτης καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Ειδικότερα, ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφει τον Ιανουάριο διαχρονικά χαμηλό επίπεδο, κινούμενος στις -84,1 (από -79,5) μονάδες. Το 94% (από 91%) των νοικοκυριών θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12µηνο, µε το 5% (από 7%) να τη θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανή, ενώ οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις -1,4 και -5,0 μονάδες αντίστοιχα.

Η έλλειψη πρόθεσης για αποταμίευση δεν συνδυάζεται με πρόθεση κατανάλωσης, στοιχείο που όπως είχε επισημάνει το Capital.gr, δημιουργεί περαιτέρω επιβαρυντικές επιπτώσεις στην κατάσταση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οδηγώντας τις τράπεζες στην πρόθεση να δημιουργήσουν ενιαίο φορέα διαχείρισης των υπερχρεωμένων μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, εξίσου δυσοίωνη είναι η εικόνα και για τα νοικοκυριά.

Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ δείχνουν άνοδο του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι “μόλις τα βγάζουν πέρα”, με το ποσοστό τους να αυξάνεται τον Ιανουάριο στο 63% (από 60% τον προηγούμενο μήνα). Παράλληλα αυξάνεται και το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους (στο 17% από 15%). 

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η  πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) υποχωρεί τον Ιανουάριο, µε το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 59,2 (από -54,4) μονάδες. Το 73% (από 63%) των καταναλωτών προβλέπει ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 25% (από 34%) αναμένει  ότι οι δαπάνες του δεν θα μεταβληθούν. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν  στις -15 μονάδες στην ΕΕ και στις -17,9 μονάδες στην Ευρωζώνη. 

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο, μετά τη βελτίωση του Δεκεμβρίου, κινούμενος στις -67,8 (από -64,4) μονάδες, σε επίπεδο χαμηλότερο έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (-63,9 -µον.). Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα των δυσμενέστερων  προβλέψεων των νοικοκυριών σχεδόν για όλα τα επιμέρους θέματα, µε εξαίρεση την οικονομική κατάστασή τους, για την οποία η μέση πρόβλεψη ουσιαστικά δεν μεταβάλλεται. 

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες εν πολλοίς δεν μεταβάλλονται τον Ιανουάριο, µε το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -58,6 (από -58,3) μονάδες. Το 73% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 3% προβλέπει βελτίωση. Ωστόσο, σημαντικά επιδεινώνονται οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12µηνο, µε το σχετικό δείκτη να υποχωρεί τον Ιανουάριο στις -67,2 από – 61,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην ΕΕ στην κλίμακα απαισιοδοξίας των νοικοκυριών, µε την Βουλγαρία να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (-23,4 µον. εκ νέου), ενώ έπονται η Λετονία (-17,3 από -18,3 µον.), η Κροατία (-17,1 από -14,9 µον.) και η Ρουµανία (-13 από -17,4 µον.). Ο ευρωπαϊκός δείκτης παραμένει σταθερός στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, στις -4,3 (από -4,6) και -4,9 (από -5,1) μονάδες αντίστοιχα, παρουσιάζοντας ανοδική τάση σε 13 χώρες. 

www.capital.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Βουλιάζει η κατανάλωση, σε ιστορικό χαμηλό η αποταμίευση”

  1. Στην κοσμάρα τους πάντα. Δεν υπάρχει “έλλειψη πρόθεσης για αποταμίευση”, λεφτά δεν υπάρχουν για αποταμίευση, ούτε για αποπληρωμή δανείων/καρτών. Σε λίγο στην Αθήνα θα επανεμφανιστούν στον ουρανό διάφοροι αστερισμοί και γαλαξίες έπειτα από δεκαετίες επειδή ανάβουμε τα φώτα με μέτρο. Καλούμαστε πλέον να πληρώσουμε υπέρογκα ποσά για δεή, ενφια, φόρο εισοδήματος, και με διακανονισμό ακόμα δύσκολα βγαίνουμε μέχρι το τέλος του μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *