Ασφαλιστική βόμβα 25 δισ. τινάζει στον αέρα ταμεία και συντάξεις

Βόμβα χρεών άνω των 25 δισ. ευρώ τινάζει στον αέρα τα ταμεία και τις συντάξεις. Από τα χρέη αυτά τα 16,9 δισ. ευρώ τα χρωστούν 316.855 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και άλλα τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ είναι χρέη 650.000 και πλέον μικροοφειλετών (με ποσά οφειλής έως 5.000 ευρώ) που παραμένουν στα Ταμεία.

Η ακτινογραφία

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίτο τρίμηνο του 2016, δείχνουν ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, και αυτή η εξέλιξη πιστοποιείται από τις εξής μεταβολές:
* Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 16,6 δισ. ευρώ που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο 2016 (αρχικό κεφάλαιο, με πρόστιμα και προσαυξήσεις) αυξήθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Μέσα σε τρεις μήνες και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου (Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος) δημιουργήθηκαν στα ταμεία νέα χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ, κατ’ ουσίαν 100 εκατ. ευρώ νέα χρέη κάθε μήνα. Σύμφωνα με το ρετπορτάζ του Ελευθερου Τύπου, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών που είχαν σωρευτεί στα ταμεία όλα τα προηγούμενα «προμνημονιακά» χρόνια μέχρι το 2009 έφτανε στα 8,1 δισ. ευρώ. Μέσα σε 7 χρόνια όμως τα χρέη υπερδιπλασιάστηκαν και σήμερα φτάνουν στα 16,9 δισ. ευρώ μόνο στο ΚΕΑΟ!

* Παρά τη βροχή κατασχετηρίων, που αποστέλλει το ΚΕΑΟ σε οφειλέτες του, η είσπραξη που είχε στο τρίτο τρίμηνο ήταν μόλις 8 εκατ. ευρώ! Από τα 16,3 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος Ιουνίου, πήγε στα 24,2 στο τέλος Σεπτεμβρίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης με κατασχέσεις σε λογαριασμούς οφειλετών αποδεικνύεται ατελέσφορο, καθώς οι λογαριασμοί είναι… άδειοι.

* Από τους 75.551 οφειλέτες που ρύθμισαν χρέη με 100 δόσεις στο ΚΕΑΟ πέρυσι τον Μάιο οι 37.851 βγήκαν εκτός και 4.326 επέστρεψαν με ρύθμιση 12 δόσεων. Στην πράξη 33.525 οφειλέτες μπήκαν στις 100 δόσεις και εγκατέλειψαν σχεδόν ένα χρόνο μετά, αδυνατώντας να πληρώνουν δόσεις και τρέχουσες εισφορές. Σε ρύθμιση μένουν 37.700 οφειλέτες.

* Το 38% όσων βγήκαν εκτός ρύθμισης είχαν μηνιαία δόση 100 ως 200 ευρώ και το 11% ως 300 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο οφειλέτες αδυνατεί να καταβάλλει όχι μόνο τις τρέχουσες εισφορές, αλλά ακόμη και τις δόσεις που είναι μικρότερες από τις τακτικές εισφορές!

Μόνο διευκολύνσεις

Οι οφειλές «τρέχουν» χωρίς φρένο στα Ταμεία αλλά νέα ρύθμιση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, πέραν των διευκολύνσεων που παρέχουν τα Ταμεία σε οφειλέτες τους να ξαναμπούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων εφόσον την έχασαν, όχι γιατί δεν είχαν να πληρώσουν, αλλά επειδή δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους εξαιτίας των capital controls.

Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και απειλεί πλέον τις συντάξεις, καθώς όσο η εισπραξιμότητα είναι χαμηλή, τόσο πιο γρήγορα εξαντλούνται και τα αποθέματα των Ταμείων, με τον κίνδυνο ενός μεγάλου «κραχ» να είναι πια ορατός στους επόμενους μήνες.

www.news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *