Αποδίδουν εισπρακτικά οι χειροπέδες στους μεγαλοοφειλέτες ΦΠΑ

Στο δημόσιο ταμείο έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οικειοθελώς επιχειρηματίες που χρωστούν σημαντικά ποσά Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Οι χειροπέδες που ήδη πέρασαν  στα χέρια αρκετών φορολογούμενων με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούν «κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης και απόδοσης φόρων» όπως λένε ανώτερα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Τα ίδια στελέχη μιλούν για μεγάλη επιτυχία του μέτρου καθώς οι εισπράξεις από μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ήδη ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ και έπεται συνέχεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οικειοθελούς «ταμειακής τακτοποίησης φορολογικών οφειλών» είναι αυτό εταιρίας που δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα στον κλάδο της εμπορίας τροφίμων. Η εταιρεία κατέβαλε πριν από τρεις ημέρες στην εφορία το ποσό των 220.000 ευρώ σε μετρητά αφού είχε ήδη ειδοποιηθεί από τις αρχές ότι πρόκειται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του επικεφαλής της. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν και όσα φυσικά πρόσωπα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Για να γλιτώσουν τη φυλάκιση και τη διαπόμπευσή του ονόματός τους, έσπευσαν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος των χρεών τους. Παράλληλα, άλλες τρεις αλυσίδες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη έλαβαν ήδη από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές ειδοποιητήριο για την εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους. Το ειδοποιητήριο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: εάν εντός τριών ημερών από την παραλαβή του δεν προσέλθουν στην εφορία με ρευστό στο χέρι, τότε θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης των στελεχών τα οποία θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. 

Η δουλειά που γίνεται από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), την Οικονομική Αστυνομία και τον Οικονομικό Εισαγγελέα, φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Όσοι χρωστούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ και το σχετικό ποσό έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για να βρεθούν με χειροπέδες. Συνολικά οι μηνυτήριες αναφορές για μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ που έχουν γίνει από το ΣΔΟΕ στον οικονομικό εισαγγελέα ξεπερνούν τις 30 και αφορούν ισάριθμες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. 

Σύντομα θα ξεκινήσουν και συλλήψεις φορολογούμενων που οφείλουν φόρο εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίσθηκαν με μεγάλες καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει. Σε πολλούς έχουν επιβληθεί μεγάλα ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων τα οποία δεν έχουν καταβληθεί και θα κινηθούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου.

www.capital.gr


Ένα σχόλιο σχετικά με το “Αποδίδουν εισπρακτικά οι χειροπέδες στους μεγαλοοφειλέτες ΦΠΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *