Αντίστροφη μέτρηση 29 ημερών για τους μεγαλο-οφειλέτες των Ταμείων

Ξεκίνησε χθες η αντίστροφη μέτρηση είκοσι –εννιά ημερών για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων περίπου 19.600 οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.       

 Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου (την οποία συνυπέγραψε μαζί με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου), όσοι οφείλουν πάνω από 150.000 προς τα ταμεία για πάνω από ένα χρόνο  θα πρέπει να εξοφλήσουν ολικώς ή μερικώς  τα χρέη αυτά έως 30 Νοεμβρίου.

Διαφορετικά θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους σε ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr).  

Η τελευταία σχετική προειδοποίηση προς τους οφειλέτες θα γίνει οχτώ μέρες πριν τις 30/11, δηλαδή στις 23/11. Αν ένας μεγαλοφειλέτης δεν προχωρήσει στη ολική ή μερική εξόφληση των χρεών του, τότε θα δημοσιοποιηθεί το όνομα του στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση.

Σύμφωνα με  τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει η τρίτη τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς τα ταμεία, τα χρέη των 19600 μεγαλοφειλετών ανέρχονται σε πάνω από 11,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 38% του συνόλου των εν λόγω χρεών (30,5 δισ. ευρώ).

Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι:

* “Σε διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με κοινή ανάρτηση ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, προς τον Ε.Φ.Κ.Α., υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών”. 

* “Οι οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα δημοσιοποιούνται λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεών του έναντι του Δημοσίου για τις οποίες έχει δημιουργηθεί και εκκαθαριστεί ατομικό φύλλο ή συγκεντρωτικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.) ή, αντίστοιχα, των εκκαθαρισμένων απαιτήσεων έναντι του Ε.Φ.Κ.Α..”

* “Τα στοιχεία των οφειλών που δημοσιοποιούνται περιλαμβάνονται σε δύο καταστάσεις εκ των οποίων η μία αφορά τα φυσικά πρόσωπα και η άλλη τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες”.

– “Για τα φυσικά πρόσωπα δημοσιοποιούνται τα εξής στοιχεία: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/ Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις”.

– “Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες δημοσιοποιούνται τα εξής στοιχεία: Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις”.

* “Οι καταστάσεις των δημοσιοποιούμενων οφειλών αναρτώνται κατά την πρώτη εφαρμογή της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης  στις 30 Νοεμβρίου 2017”.

* “Η ενημέρωση των οφειλετών που εμπίπτουν στη σχετική ρύθμιση τουλάχιστον οχτώ  ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων”.

* “Συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ αποστέλλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στην τελευταία δηλωθείσα, στη Φορολογική Διοίκηση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των οφειλετών που εμπίπτουν στη ρύθμιση, με την οποία καλούνται, τουλάχιστον οκτώ (8) ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον Ε.Φ.ΚΑ., κατά περίπτωση”.

* “Διόρθωση της δημοσιευμένης κατάστασης ή άρση της δημοσιοποίησης ή εξαίρεση οφειλών από τη δημοσιοποίηση διενεργείται μετά από έγγραφη αίτηση του οφειλέτη ή αυτεπαγγέλτως, εφόσον εξοφλήθηκε μερικώς ή ολικώς η οφειλή ή διαπιστώθηκε υπαγωγή στις προβλεπόμενες εξαιρέσεις ή για άλλο νόμιμο λόγο”.

* “Αρμόδιος για τη διόρθωση ή την άρση της δημοσιοποίησης ή την εξαίρεση οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. από τη δημοσιοποίηση, την υπογραφή έκθεσης απόψεων της διοίκησης, την παράσταση ή την αποστολή απόψεων ενώπιον διοικητικών αρχών καθώς και την απάντηση επί σχετικών αιτήσεων ή αντιρρήσεων ορίζεται ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, προς τον Ε.Φ.Κ.Α., Προϊστάμενος του Περιφερειακού Κ.Ε.Α.Ο. ή Υποκαταστήματος Ε.Φ.Κ.Α”.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *