Ανοίγει η πύλη για ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ – Ποιοι ωφελούνται

Στις 16 Απριλίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση περίπου 82.000 κόκκινων δανείων του ΟΕΚ, ενώ από την 1η Μαΐου την ίδια δυνατότητα θα έχουν και οι αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Οι δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), θα μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και να υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις για τα δάνειά τους.

Συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια του ΟΕΚ, που υπολογίζονται στα 2 δισ. ευρώ προβλέπονται τα εξής:

Ρυθμίσεις για χρέη έως 6.000 ευρώ: Αφορά 35.000 δανειολήπτες, των οποίων τα χρέη θα διαγράφονται εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι μικρότερο από 6.000 ευρώ.
Διαγραφή τόκων (κεφαλαίου, υπερημερίας και κεφαλαιοποιημένων τόκων).
Εκπτώσεις στο αρχικό ποσό του δανείου. Εφαρμόζεται σε όλους τους δανειολήπτες έκπτωση 15%.
Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής με μείωση 40% του εναπομείναντος δανείου, αν δώσουν το 60% σε 5 χρόνια και μείωση 20% του τελικού ποσού, αν καταβάλουν το 80% σε 8 χρόνια.
Ρυθμίσεις ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου.
Ρυθμίσεις για όσους έχουν πληρώσει 60% ή και παραπάνω του δανείου.
Επιμήκυνση αποπληρωμής κατά 10 έτη.
Διευκολύνσεις για ανέργους και όσους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.
Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια των αγροτών από 1η Μαΐου θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα αφορούν κούρεμα ως 60%, μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Έτσι, θα παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου μέχρι του ύψους της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένη μέχρι και 30%, όταν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση και 60% όταν είναι χωρίς εξασφάλιση.

Βασική προϋπόθεση θα είναι να θεωρείται βιώσιμος οικονομικά ο δανειολήπτης με βάση τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.

Το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα είναι 1,15 δισ. ευρώ και τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν, εφόσον είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η διάρκεια της ρύθμισης θα μπορεί να φτάσει έως και τις 120 δόσεις.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *