Ανησυχία για τις καταθέσεις, σε επιφυλακή η ΤτΕ

Δραματική επιδείνωση του οικονομικού και χρηματιστηριακού κλίματος προκαλεί η νέα εμπλοκή που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η οποία φαίνεται να απομακρύνει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Sell off αναμένεται στο Χ.Α. με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, ενώ στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η κυβέρνηση καλείται τώρα να διαχειριστεί επικοινωνιακά και να παράλληλα να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές παρενέργειες του προβλήματος.

Πρώτο μέλημα ο καθησυχασμός της κοινής γνώμης και η αποτροπή μικροπανικού, που θα προκαλούσε κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες και μινι-κραχ στο χρηματιστήριο.

Γι αυτό το σκοπό έγιναν το βράδυ της Κυριακής επαφές και συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων με κόμματα, βουλευτές, τραπεζίτες. Από όλους ζητήθηκε να αποφύγουν κινδυνολικές τοποθετήσεις και να συμβάλουν στην προσπάθεια διατήρησης θετικού κλίματος.

Παράλληλα ο Γιάννης Δραγασάκης έχει ήδη ζητήσει κατ επείγουσα συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, ενώ εντολές για διαβουλεύσεις έχουν λάβει και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Σε κόκκινο συναγερμό η ΤτΕ

Παράλληλα γίνονται προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα  για την πρόληψη καταστάσεων που θα επέτειναν τις ανησυχίες. Η Τράπεζα της Ελλάδος τίθεται σε κόκκινο συναγερμό για την παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος και την πρόληψη ακραίων φαινομένων. Από τις διοικήσεις των τραπεζών έχει ζητηθεί να ενημερώνουν διαρκώς την ΤτΕ, το ΤΧΣ και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς εργασιών τους, με έμφαση τις καταθέσεις-αναλήψεις.  

Για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών διαρκής διημερήσια ενημέρωση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και του ΤΧΣ και τις αντιπροεδρίας για τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της δραστηριοτητάς τους.

Ερχεται άγριο sell off

Sell off αναμένεται σήμερα, Δευτέρα, και στο Χρηματιστήριο, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές, ενώ στα ύψη αναμένεται να εκτιναχθούν οι αποδώσεις των ελληνικών ομολόγων.

Αντοιχτό παραμένει το ενδχόμενο διαγγέλματος του πρωθυπουργού με στόχο τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *