Αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Σημαντικές ελλείψεις σκευασμάτων σε πολλάφαρμακεία της χώρας παρατηρούνται την τελευταία χρονική περίοδο σε πολλά φαραμκεία της χώρας κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των φαρμακοποιών να πληρώσουν τοις μετρητοίς τις φαρμακαποθήκες.  

Ελλείψεις σημειώνονται σε παυσίπονα, αντισταμινικά, ορμόνες, φάρμακα της υπέρτασης, ακόμη και σε ινσουλίνη.



Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Ι. Τούντας, ο οποίος παραδέχεται ότι «… η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών – φαρμακαποθηκών – φαρμακείων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων».



Επίσης, αναφέρει ότι για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας.



Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι αρμόδιοι του ΕΟΦ θα προβούν σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές, όπως έπραξαν και στο παρελθόν.



Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως προσθέτει, εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο ΕΟΦ, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *