Άλμα της τάξης του 60% παρουσιάζουν τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση στο πρώτο τρίμηνο αποτέλεσμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας και της ανησυχίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ανήλθαν στα 1,6 δις. ευρώ έναντι 1 δις. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2014. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η μεγάλη αυτή αύξηση έρχεται μετά από περίπου 1,5 χρόνου όπου ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνονταν από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Όπως σημειώνουν τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται αφορούν κυρίως δάνεια νοικοκυριών και όχι επιχειρήσεων. «Πολλοί πολίτες που ανησυχούν για τα χειρότερα έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας να αποκατασταθεί η ορατότητα στην οικονομία».
Πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος ξεπερνούν τα 80 δις. ευρώ και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι αν δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα ώστε να επιστρέψουν τα κόκκινα δάνεια σε πτωτική τροχιά τότε οι τράπεζες θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωπες με νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
«Μονόδρομος η συμφωνία»
Μονόδρομο χαρακτηρίζουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέας συμφωνίας οι τράπεζες θεωρώντας ότι η εναλλακτική της ρήξης θα είχε τόσο καταστροφικές επιπτώσεις που δεν πρέπει να περνά καν από το μυαλό ως πιθανότητα.
Δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, τονίζουν, το μόνο που μένει να δούμε είναι αν η θα φτάσουμε σε συμφωνία ομαλά, μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, ή βρισκόμενοι υπό ασφυκτική πίεση λόγω ενός ατυχήματος ρευστότητας. Σε ισχύ είναι το άτυπο τελεσίγραφο της ΕΚΤ για την διακοπή της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία. Αν συμβεί αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να θέσει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων κάτι που θα είχε μεγάλες επιπτώσεις ειδικά στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση ρευστότητας το δημόσιο δεν θα μπορούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του για μισθούς και συντάξεις κάτι που θα πυροδοτούσε άμεσα δραστικές εξελίξεις.