Χρυσές δουλειές στα ελληνικά ακίνητα βλέπει το Carlton Group

Στόχο την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις επενδύσεις σε μεγάλες αναπτύξεις ακινήτων όπως τα ξενοδοχεία και ειδικότερα τις χρηματοδοτήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις και την εξαγορά προβληματικών στοιχείων ενεργητικού έχει θέσει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και όμιλος real estate Carlton Group. Ήδη η Carlton έχει ανοίξει γραφείο στην Αθήνα και προωθεί σε επιχειρηματίες και τράπεζες τις υπηρεσίες της όπως η αποτίμηση δανείων, η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές και ομολογιακές αγορές και διευθέτηση επενδύσεων των private equity που αναζητούν ευκαιρίες στον κλυδωνιζόμενο ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη. Η απόβαση των αμερικανών στην Ελλάδα συνοδεύεται από ανάλογες κινήσεις και σε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες όπου επίσης διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα και μεγάλες πτώσεις στις αξίες των ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση στοιχεία της Real Capital Analytics οι αποδόσεις των ακινήτων στην νότια Ευρώπη έχουν διαμορφωθεί εν γένει στα επίπεδα του 7,5% έναντι 6,5% στην βόρεια Ευρώπη, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγάλη πτώση των αξιών στην νότια Ευρώπη.

Όμως η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του υπερδανεισμού και της ύφεσης, εξακολουθεί να προβληματίζει τους επενδυτές οι οποίοι ανησυχούν ακόμα για το ενδεχόμενο εξόδου από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο θα κατέστρεφε βέβαια μια επένδυση που έχει γίνει με χρηματοδότηση σε ευρώ. Έτσι στην παρούσα φάση οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν επικεντρωθεί σε πολύ υψηλής ποιότητας ιδιοκτησίες οι οποίες διαθέτουν μακροχρόνιες μισθώσεις οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν τις μελλοντικές ταμειακές ροές και να εξασφαλίσουν έτσι τον απαραίτητο δανεισμό, αναφέρουν οι ειδικοί. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης στην Ελλάδα αναμένεται να άρει πολλές από τις αναστολές των επενδυτών. Παράλληλα τα πωλητήρια που έχουν μπει επίσημα ή ανεπίσημα σε μεγάλα ξενοδοχεία-ορόσημα της Ελλάδας αυξάνουν την κινητικότητα στην αγορά.

Στην Carlton δηλώνουν πως διεκπεραιώνουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συναλλαγές σε αγοραπωλησίες αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντιπροσωπεύουν συχνά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία επιθυμούν να αποτιμήσουν, αναδιαρθρώσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες από τα προβληματικά δάνεια. Δουλεύουν όμως και με τους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων που επιδιώκουν να βρουν κεφάλαια καθώς υπάρχει η ευκαιρία να επαναγοράσουν τα δάνεια τους από τις τράπεζες με discount. Το ελληνικό γραφείο της Carlton στην Πανεπιστημίου διευθύνει ο Γιάννης Κυριακόπουλος.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Ελλήνων ξενοδόχων έχουν αυξηθεί σημαντικά και η αναζήτηση κεφαλαίων για στρατηγικές συμμαχίες ή και απευθείας πωλήσεις έχουν κλιμακωθεί με πλήθος ξένων και Ελλήνων συμβούλων να έχουν μπει στην αγορά ανταγωνιζόμενοι για τις μεγάλες αυτές δουλειές που ανοίγουν στα distressed asset. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών και συνεχίζουν να το κάνουν με τέτοιες εταιρείες αλλά και funds με στόχο την πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους ώστε να βελτιώσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και, όπου είναι οι ίδιες ιδιοκτήτριες ακινήτων, να αντλήσουν κεφάλαια από την πώληση ακινήτων.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *