Τράπεζες: Ξεφόρτωσαν 31 δισ. ελληνικά ομόλογα

Καταπέλτης είναι δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, βάσει του οποίου η αναβολή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτέλεσε δώρο για τις τράπεζες, μεταφέροντας τελικά το κόστος και τον κίνδυνο στον Ευρωπαίο φορολογούμενο.

Το δημοσίευμα παραθέτει στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), βάσει των οποίων τον Μάιο του 2010, κατά το πρώτο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν ελληνικούς τίτλους ύψους 68 δισ. δολ. «Εάν η Ελλάδα κήρυσσε τότε χρεοκοπία, οι τράπεζες θα έχαναν περί τα 51 δισ. δολ.», αναφέρει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Τους επόμενους 15 μήνες, οι τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα μειώθηκαν περισσότερο από 50%, στα 31 δισ. δολ.».

«Έτσι, η ζημία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το PSI που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε κατά τουλάχιστον 45%», επισημαίνει το πρακτορείο, συμπληρώνοντας ότι «οι πιστωτές προστατεύονται έναντι μελλοντικών ζημιών με τα κίνητρα που δόθηκαν από την Ε.Ε. ώστε να ένθαρρυνθεί η συμμετοχή στο PSI».

«Είναι μία φρικτή συμφωνία για τον Ευρωπαίο φορολογούμενο», δηλώνει στο πρακτορείο και ο Raoul Ruparel, επικεφαλής ανάλυσης του Open Europe, του βρετανικού ερευνητικού ομίλου, και συμπληρώνει: «Όσο περισσότερο περιμένουμε για τέτοιου τύπου αναδιαρθρώσεις, τόσο χειρότερη γίνεται η συμφωνία για το Δημόσιο. Μεταβιβάζεται ο κίνδυνος από τις τράπεζες στους φορολογουμένους».

Το Bloomberg επισημαίνει, παράλληλα, ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία πρακτικά δεν μειώνεται το ελληνικό χρέος. «Ο νέος δανεισμός -ουσιαστικά πρόκειται για αντικατάσταση του ιδιωτικού χρέους από δημόσιο– αντιστοιχεί σε 78 δισ. ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι η πραγματική βοήθεια από την ανταλλαγή των ομολόγων διαμορφώνεται στα 59 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει παράλληλα να τραβήξει κεφάλαια από το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει άλλο χρέος προς ιδιώτες και να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της», αναφέρει το πρακτορείο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μείνει με χρέος 161% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους, δηλαδή 4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από το τρέχον επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

«Όταν θα έχει εκταμιευθεί όλη η βοήθεια από την Ε.Ε. κα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, 66%-75% του χρέους της θα το έχει αναλάβει το δημόσιο. Το 2010, πριν από το πρώτο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα είχε χρέος 310 δισ. ευρώ, που εξ ολοκλήρου ανήκε σε ιδιώτες», υπογραμμίζει το Bloomberg.

«Η ανταλλαγή ομολόγων δεν επιτυγχάνει βιωσιμότητα του χρέους για την Ελλάδα», αναφέρει ο Nicola Mai της JP Morgan Chase.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η ίδια ιστορία εξελίσσεται τώρα με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η Commerzbank μείωσε την έκθεσή της σε ομόλογα Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας κατά 70% στο 1,6 δισ. ευρώ και η BNP Paribas κατά 61% στα 2,6 δισ. ευρώ, μόνο το 2011.

«Η πολιτική αυτή φαίνεται πως είναι σχεδιασμένη για να επιβιώσουν τράπεζες-ζόμπι» υποστηρίζει και ο Peter Tchir, ιδρυτής του αμερικανικού hedge fund TF Market Advisors.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *