Το μεγάλο «μαχαίρι» στις κάρτες – Οι επισφάλειες ξεπερνούν το 30% σε ορισμένες τράπεζες

«Μαχαίρι» άνευ προηγουμένου βάζουν οι τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες, καθώς από τη μία οι επισφαλείς έχουν εκτιναχθεί κατακόρυφα, ενώ από την άλλη ο τζίρος στο πλαστικό χρήμα έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, τα χρέη των νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες μειώνονται σταθερά- μήνα με τον μήνα- και πλέον διαμορφώνονται… κάτω από τα 8 δισ. ευρώ, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν «σφίξει τα λουριά» σε παλιούς αλλά και νέους πελάτες.
 
Παράλληλα, σε πολλές τράπεζες, οι επισφάλειες στις πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν ακόμη και το 30% (!), τινάζοντας στον αέρα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
 
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το τελευταίο διάστημα οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο τις πιστωτικές τους κάρτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
Οι λόγοι είναι δύο: ο πρώτος έχει να κάνει με τη γενικότερη μείωση του τζίρου στην αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές έχουν πλέον φτάσει τις κάρτες τους στο όριο.
 
Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι κατηγορίες των αγαθών, στις οποίες οι πελάτες των τραπεζών χρησιμοποιούσαν περισσότερο το «πλαστικό χρήμα» για τις αγορές τους έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της κρίσης (ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά κλπ) η πτώση του τζίρου στις πιστωτικές κάρτες είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς.

Φρένο και στις χορηγήσεις

 
Παράλληλα με τους καταναλωτές, φρένο στις πιστωτικές κάρτες βάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες, με μια σειρά τρόπους. Φοβούμενες τις επισφάλειες- αφού τα χρέη από πιστωτικές κάρτες θεωρούνται και τα πιο επικίνδυνα- «κόβουν» περισσότερο από το 50% των αιτήσεων για έκδοση νέων καρτών. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που δώσουν τελικά το πράσινο φως στους ενδιαφερομένους, τα πιστωτικά όρια που εγκρίνουν είναι σαφώς χαμηλότερα σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από μία διετία. Σήμερα, η πλειονότητα των νέων πιστωτικών εκδίδεται με αρχικό όριο της τάξεως των 1.500 με 2.000 ευρώ.
 
Αντίστοιχα, αρκετά συχνά οι τράπεζες ενημερώνουν υπάρχοντες πελάτες ότι το πιστωτικό τους όριο μειώνεται. Ειδικά από την αρχή του νέου έτους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να «ψαλιδίσουν» μαζικά τα πιστωτικά όρια των υπαρχόντων πελατών τους, ειδικά στις περιπτώσεις παλιών καρτών, στις οποίες η δυνατότητα αγορών ξεπερνούσε τις 3.000 ή και 5.000 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τράπεζες έχουν μειώσει ήδη δραστικά τα όρια ανάληψης μετρητών από πιστωτικές κάρτες, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις πέφτουν κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Προσφορές για τους συνεπείς

 
Παράλληλα όμως, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιδιώκουν να τονώσουν τον τζίρο τους, μέσω πιστωτικών καρτών, κάνοντας μια σειρά από προσφορές προς τους πελάτες που πληρώνουν κανονικά τον λογαριασμό τους. Πέρα από τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου αρκετές τράπεζες επιτρέπουν στους πελάτες τους να ψωνίσουν στις εκπτώσεις και να εξοφλήσουν τα χρέη τέλη κυκλοφορίας τους ύστερα από τρεις μήνες άτοκα. Σημαντικά «μπόνους» στα προγράμματα επιβράβευσης πελατών δίνουν επίσης μια σειρά από τράπεζες, διαθέτοντας παράλληλα προγράμματα επιστροφής χρημάτων, που φτάνουν έως και το 10% της αξίας των αγορών σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Η γνώμη μας

 
Η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τον τρόπο χρήσης των πιστωτικών καρτών. Το «πλαστικό χρήμα» δεν είναι μορφή δανεισμού αλλά εργαλείο διευκόλυνσης συναλλαγών. Αν οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών το χρησιμοποιήσουν πλέον ως τέτοιο, και λιγότερους τόκους θα πληρώνουν αλλά και οι επισφάλειες θα μειωθούν σημαντικά.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *