Τελειώνουν την Ελλάδα! “Πουλάνε” τα κόκκινα δάνεια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοίγει η αγορά των κόκκινων δανείων σε τρίτους παρόχους, δηλαδή επιχειρήσεις που είτε θα αγοράζουν είτε θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για λογαριασμό των τραπεζών.

Όπως αναφέρει το voicenews.gr η δυνατότητα αυτή περιγράφεται ήδη στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με τους δανειστές και αναμένεται να εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέπει την αδειοδότηση παρόμοιων εταιρειών και στη χώρα μας.

Οριοθετώντας τις νέες αρμοδιότητες του ΤΧΣ μετά τη συμφωνία, που επιφυλάσσει αναβαθμισμένο ρόλο για το θέμα στο Ταμείο, ο διευθύνων σύμβουλός του Άρης Ξενόφως χαρακτήρισε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ «ένα από τα κομβικά σημεία για την ανάκαμψη της οικονομίας», στον βαθμό που συνδέεται άμεσα με την ικανότητα των τραπεζών να μπορέσουν να προσφέρουν πιστώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του Ταμείου είναι να διαμορφώσει σε συνεργασία με την ΤτΕ τις συνθήκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών διαχείρισης και εργαλείων που έχουν δοκιμαστεί σε άλλες αγορές.

Αντίστοιχα, θα επιτραπεί η πώληση μέρους του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε funds τα οποία θα μπορούν μεταξύ άλλων να συνεισφέρουν σε κεφάλαια. Η διαχείριση θα εξασφαλίσει, σύμφωνα με τους επικεφαλής του Ταμείου, επαρκή προστασία των δανειοληπτών, ενώ το θέμα των πλειστηριασμών και των κριτηρίων βάσει των οποίων θα ισχύσει η προστασία είναι απόφαση της κυβέρνησης που θα ληφθεί σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Ο κ. Ξενόφως παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν υπήρξε ευθύνη των διοικήσεων στις τράπεζες για δανειοδοτήσεις και παρέπεμψε στον νέο ρόλο του Ταμείου, που, όπως προβλέπει η συμφωνία, θα εφαρμόζει κριτήρια επιδόσεων για την τακτοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις διοικήσεις των τραπεζών έναντι επιχειρησιακών στόχων που θα συμφωνούνται με τις τράπεζες και την ΤτΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *