Τα μυστικά για να πέσει η δόση στο μισό

Ακόμα και κάτω από το μισό μπορούν να μειώσουν τη δόση τους όσοι αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις ευκαιρίες που δημιουργεί ο νέος χάρτης των επιτοκίων. Το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 1% μεταφράζεται σε όφελος δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ κάθε μήνα για όσους αναχρηματοδοτήσουν τις οφειλές τους.
 
Στο νέο αυτό τοπίο, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα κυμαινόμενα επιτόκια καθώς συμφέρουν έναντι των σταθερών. Καθώς μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει διατεθειμένη να κρατήσει σταθερά ή ακόμη και να μειώσει τα επιτόκια, η στροφή προς το «ρίσκο» του κυμαινόμενου επιτοκίου είναι σαφώς μαζική.
 
Την ίδια στιγμή, καθώς τα εισοδήματα μειώνονται και ο κλοιός της υπερχρέωσης σφίγγει γύρω από εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ολοένα και περισσότεροι αναζητούν τρόπους να μειώσουν αντίστοιχα τις δόσεις τους.
 
Τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και μεταφοράς οφειλών που διαθέτουν οι περισσότερες τράπεζες είναι ένα πρώτης τάξεως εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς επιτρέπουν κούρεμα των οφειλών που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.
 
Εντούτοις, όσοι ακολουθήσουν την οδό αυτή – πέρα από τις προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν – καλό είναι να γνωρίζουν τις παγίδες που υπάρχουν, ώστε να μη γίνει δώρο άδωρο το κέρδος από τη μείωση της δόσης.
 
Τέλος, το νέο τοπίο φέρνει αλλαγές και στον χάρτη των καταθέσεων. Μπορεί οι προθεσμιακές να μένουν ανεπηρέαστες, σκαρφαλώνοντας σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα, όμως η μείωση των επιτοκίων «ροκανίζει» τις καταθέσεις ταμιευτηρίου, που μόνο συμβολικές αποδόσεις προσφέρουν, κάτω του 1%.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *