Τα ελληνικά CDS δεν είναι 3,18 αλλά 13,405 δισ. δολάρια

Οι ανησυχίες για τα ελληνικά CDS φαίνεται ότι παραμένουν, με την αγορα να παραμένει τη Δευτέρα, όταν θα πραγματοποιηθέι η σχετική δημοπρασία για να καθορισθεί μια τελική τιμή, ή αλλιώς το «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που εν τέλει καθορίζει και το ύψος των ασφαλίστρων που θα δοθούν.
Αν και μέχρι τώρα, οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι κάτοχοι των ελληνικών CDS θα λάβουν συνολικά περίπου 3,2 δισ. δολάρια, ανάλυση των Financial Times, αμφισβητεί ότι το ποσό είναι αυτό τελικά.

Βάσει της τρέχουσας αξίας των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 20-23%, κάτι που σημαίνει ότι ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση από  αυτόν που του πούλησε το ασφάλιστρο.  Επομένως, η συνολική καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια, από τα 3,18 δις δολάρια.
Όμως σύμφωνα με τους FT το ποσό δεν είναι 3,18 δισ. δολάρια. Είναι λάθος. Αυτό το ποσό είναι αυτό που φαίνεται στην πλατφόρμα DTCC, όπου εγγράφονται τα μοναδικά συμβόλαια. Μάλιστα, στις 9 Μαρτίου είχαν εγγραφεί τα συμβόλαια που φαίνονται εδώ.
Ωστόσο, εκτός των συμβολαίων που διαπραγματεύονται στην αγορά, υπάρχουν κι άλλα συμβόλαια, τα οποία δεν τέθηκαν προς διαπραγμάτευση για τον απλό λόγο ότι οι επενδυτές περίμεναν πράγματι η Ελλάδα να χρεωκοπήσει. Επομένως, ήθελαν να κρατήσουν την ασφάλεια των CDS, αφού αργά ή γρήγορα θα προκαλούνταν credit event για τη χώρα.
Μάλιστα, οι FT επικαλούμενοι την αγορά των Markit iTraxx SovX Western Europe, επισήμαναν πέντε εγγραφές που παραπέμπουν στην Ελλάδα (δείτε αναλυτικά εδώ):

Από αυτές τις εγγραφές, τα CDS που εμφανίζονται για την Ελλάδα ανεβαίνουν στα 13,405 δισ. δολάρια!!
Πως θα επιδράσουν αυτά τα ποσά στην αγορά; Αναμένουμε τη Δευτέρα…

πηγη   bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *