Στήνουν σκηνικό χρεοκοπίας

Σκηνικό πόλωσης και διαμάχης στήνεται στις Βρυξέλλες λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI από την ελληνική Βουλή. Οι χειρισμοί των Ευρωπαίων επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς Βενιζέλου ότι “πολλοί θέλουν να μας βγάλουν από το ευρώ”, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Α. Σαμαράς. Οι νέες απαιτήσεις που εγείρει το Eurogroup φαίνεται να αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου το οποίο αποσκοπεί στην απομόνωση της Ελλάδας. Παράλληλα, τα σενάρια και οι απαιτήσεις της τρόικας μεταβάλλονται διαρκώς και η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ επηρεάζει πλέον τη σταθερότητα της Ελλάδας. Με νέα ανακοίνωση ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θέτει νέους όρους και ζητά πρόσθετες δεσμεύσεις από τα κόμματα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη διάσωση της χώρας.

Αν και μέχρι νωρίς το απόγευμα χθες διαρρέονταν ότι η ΕΕ συμφωνεί στη γραμμή του ΔΝΤ για εκλογές και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης από τη νέα κυβέρνηση αργά το βράδυ το σκηνικό άλλαξε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνεται πως «είναι απαραίτητες περαιτέρω μελέτες για τους συγκεκριμένους μηχανισμούς ενίσχυσης της παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος και της διασφάλισης ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους».

Τότε και μόνο τότε οι 17 θα δώσουν το πράσινο φως για τη διάσωση της χώρας καταληγει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ: «στη βάση των στοιχείων που βρίσκονται τώρα στο τραπέζι και όσων προστέθηκαν και αναφέρθηκαν παραπάνω, είμαι σίγουρος ότι το Eurogroup θα είναι σε θέση να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου». Προσέθεσε μάλιστα ότι και «η τρόικα οριστικοποίησε και παρουσίασε την ανάλυση της για την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

Το Eurogroup ζητά:

• Αυστηρή επιτροπεία

• Kλειστό ταμείο για το νέο δάνειο

• Εκπλήρωση των «πρότερων δράσεων» σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα

• Αναβολή των εκλογών

Όπως έγινε γνωστό οι επιπλέον όροι επιβλήθηκαν μετά από παρέμβαση των Γερμανών, των Αυστριακών, των Ολλανδών και των Φιλανδών, δηλαδή των χωρών με αξιολόγηση ΑΑΑ. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση εξηγούν ότι η φράση περί «διασφάλισης ότι δίνεται προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους» παραπέμπει ευθέως στο γερμανικό σχέδιο για τη δημιουργία κλειστού λογαριασμού .

Η ανατροπή του σκηνικού και η επιθετική πλέον προσέγγιση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα δημιουργεί νέα δεδομένα και αναζωπυρώνει τη σεναριολογία για χρεοκοπία της χώρας μας, στα διεθνή Media.

Τα περιθώρια χειρισμών από την ελληνική πλευρά έχουν περιοριστεί επικίνδυνα σε βαθμό που αντέδρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγκαλώντας τον Β. Σόιμπλε.

Το αίτημα για αναβολή των εκλογών από το Eurogroup αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και νέο κύκλο εσωκομματικών τριβών. Καθώς αν τελικά ο Α. Σαμαράς ενσκήψει σε αυτή την απαίτηση τότε το κόμμα θα οδηγηθεί σε ντε-φάκτο διάσπαση.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *